Tankgyilkosok Budapest egén

A jövő hét végén sorra kerülő Red Bull Air Race-en bemutatóznak az amerikai légierő A-10-es repülőgépei is.

Zord Gábor László
2015. 06. 26. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meglepő amerikai szereplés része annak az összetett, nemcsak közvetlenül katonai célú feladatrendszernek, amellyel az Európába tavasszal áttelepített köteléket megbízták. Az úgynevezett Hadszíntéri Biztonsági Csomag (TSP) részeként a kontinensre érkezett A-10-es és F-15-ös gépeknek, illetve személyzetüknek eszerint ittlétük kilencven napja alatt nemcsak hadgyakorlatokon kell részt venniük a szövetségesekkel együttműködve, hanem szerepet kell játszaniuk a helyi közvélemény megnyugtatásában az ukrajnai válság, illetve Oroszország fellépése nyomán kialakult helyzetben.

Az arizonai Davis–Monthan légi támaszpontról áprilisban Európába érkezett egytucatnyi A-10-es ideje jelentős részét az erdélyi Aranyosgyéresen, a román légierő támaszpontján töltötte, de megfordultak Németországban, Csehországban, Szlovákiában és a Baltikumban is.

Jelenlétük azért is érdekes, mert alig két éve, hogy 2013-ban kivonták a németországi Spangdahlemből az utolsó, állandó jelleggel Európában állomásozó A-10-es századot.

A hidegháború idején, a múlt század hetvenes évei végétől 1991-ig mintegy másfél száz ilyen gép volt jelen Európában, céljuk a két német állam határához közeli Fulda-szorosban várt masszív szovjet páncélos offenzíva megállítása lett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.