Az MSZP a civilek befogadásával segíti a menekülteket

Az ellenzéki párt megnyitja székházát a menekülteket segítő szervezeteknek.

MTI
2015. 07. 15. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki párt lépését Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke, országgyűlési képviselő jelentette be szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Szerinte a magyar társadalmi béke a menekültek támogatásával és nem a kormány gyűlöletkampányával tartható fenn. Az MSZP ezért felszólítja a kabinetet, hogy akár külön buszjáratokkal segítse a menekültek áthaladását, a pályaudvarokra pedig információs pontokat állítson fel – mondta Kunhalmi Ágnes, aki új, átmeneti befogadó táborok létrehozását is szükségesnek vélte.

Megjegyezte, hogy az MSZP emellett maga is kész információkkal segíteni a menekülteket, például térképek lefordításával és sokszorosításával.

A szocialista képviselő szerint a kabinet ahelyett, hogy ehhez hasonló lépéseket tenne az erre a célra rendelkezésére álló uniós forrásokból, szándékosan krízishelyzet kialakításán dolgozik, amivel alátámasztaná gyűlöletkampányát. A magyar lakosság kétharmada ugyanakkor már rájött, hogy az uniós pénzből finanszírozott „undorító plakátkampány”, valamint az új vasfüggönyt jelentő határzár csak a rossz kormányzásról és a korrupcióról akarja elterelni a figyelmet – vélekedett Kunhalmi Ágnes.

A szocialisták fővárosi elnöke köszönetet mondott a menekülteket segítő minden civilnek és közalkalmazottnak. Szerinte a kormány hisztériakeltésével szemben egyenes gerinccel áll Budapest és az ország egyre nagyobb számban szolidáris lakossága.

Kunhalmi Ágnes kérdésre válaszolva azt mondta: jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az MSZP székházában befogadja a menekülteket.

A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul a déli határon épülő kerítésre tervezett „sérülést okozó pengék\" miatt” közölte szerdán a párt ügyvezető alelnöke. Molnár Csaba az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a legfrissebb hírek szerint a magyar-szerb határon épülő kerítés tetején és alján pengés drótot feszítenek ki és maga a kerítésépítést felügyelő nyugalmazott ezredes is elismerte, hogy ezek a pengék alkalmasak komoly sérülések okozására.

 

A komoly sérülések okozására alkalmas pengék „már-már felvetik a kérdést, hogy Orbán Viktor elmeállapota elbírja-e még egyáltalán a miniszterelnöki teendőket, beszámítható-e még a magyar kormányfő?”

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Belügyminisztérium szerint az illegális határátlépők 98 százalékát kerítés nélkül is elfogják. Szerinte a Szerbia felé néző pengéknek egyetlen céljuk van: tovább fokozni a menekültek elleni indulatkeltést.

A kerítés mintaszakaszához az alapanyagokat előkészítő állami építő BV Holding Kft. ügyvezető igazgatója kedden azt mondta, hogy a kerítés három méter magas lesz, felül és alul is pengés drót (NATO-drót) fut majd.

A magyar–szerb határra tervezett kerítés és a menekültügyi jogszabályok szigorítása ellen tüntettek kedd este Budapesten a Migráns Szolidaritás (MigSzol) Csoport szervezésében.

A MigSzol (Migráns Szolidaritás) Facebook-csoport szervezte meg a Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! eseményt július 6-án, és egy hét alatt 2700-an csatlakoztak hozzá. A leírás szerint „a magyar kormány nagyon erős a falépítésben, újabb és újabb falakat emel a társadalom különböző rétegei között, harcol és vaktában lövészárkokból lövöldözik. Lerombolja a hidakat a társadalom és a politika, az oktatás és a felemelkedés között.” Mint írták, „a menedékkérők sem nem angyalok, sem nem ördögök, emberek. Mint emberek, joguk (nem jogi értelemben) van hozzá, hogy emberként bánjunk velük, hogy tisztességes eljárás során kiderüljön, valóban jogosultak-e menekültstátuszra.”

A Karitatív Tanács tagjai a hatóságokkal egyeztetve, szervezetten, a feladatokat egymás között megosztva segítenek a továbbiakban ellátni az illegális bevándorlókat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a karitatív szervezetekkel való egyeztetés után tartott szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Soltész Miklós elmondta: a hat nagy karitatív szervezet – Katolikus Karitász, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Vöröskereszt, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet – hat helyen lesz jelen. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kérésére a röszkei és a kiskunhalasi, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) kérésére pedig a Nagyfán, Debrecenben, Vámosszabadiban és Bicskén működő tárborokban.

Szelényi Zsuzsanna írásbeli kérdést intéz Pintér Sándor belügyminiszterhez, amelyben többek között arra kíváncsi, hogy a kormány hogyan és mire költi el az EU menekültügyi ellátásra adott támogatását – közölte az Együtt – a Korszakváltók Pártja politikusa.

 

A független képviselő emellett azt is meg akarja tudni, hogy a határon elfogott migránsok pontosan hogyan is jutnak el a befogadó állomásokra. Arra is kíváncsi, hogy a kormány milyen lépéseket tesz az idegengyűlölet feltartóztatásának érdekében, hazánk milyen európai együttműködésekben vesz részt, valamint hány embert toloncoltak vissza Magyarországra az elmúlt években.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a karitatív szervezetek a valóban rászorulóknak fognak humanitárius segítséget nyújtani: elsősorban idős és beteg embereknek, valamint gyermekes családoknak. Abban is megállapodtak, hogy a jövőben heti rendszerességgel egyeztetnek egymással és az államtitkársággal, és ha szükséges, közösen kezdeményeznek menekültellátást megkönnyítő jogszabály-módosításokat – tette hozzá Soltész Miklós.

Szelényi Zsuzsanna írásbeli kérdést intéz Pintér Sándor belügyminiszterhez, amelyben többek között arra kíváncsi, hogy a kormány hogyan és mire költi el az EU menekültügyi ellátásra adott támogatását – ezt az Együtt – a Korszakváltók Pártja politikusa közölte szerdán az MTI-vel.

A Fidesz-frakció szerint a baloldal még most sem a magyarok, hanem a bevándorlók érdekeit nézi.

A kormánypárt az illegális bevándorlással kapcsolatos szerdai ellenzéki nyilatkozatokra reagált közleményében. Mint írta, „miközben Magyarországot és Európát már elözönlik az illegális bevándorlók, a baloldal most is csak bohóckodásra, feljelentgetésre és kirakatakciókra képes, érdemi és felelős munkára nem”.

Szerintük a baloldali pártok még most sem a magyar emberek, hanem a bevándorlók érdekeit nézik. A magyarok érdeke az – írták közleményükben –, hogy a magyar hatóságok, a karitatív szervezetekkel szorosan együttműködve, az arra kijelölt helyeken akadály nélkül végezhessék a munkájukat, lefolytathassák a szükséges eljárásokat és meg tudják különböztetni a politikai menekülteket az illegális bevándorlóktól.

A magyar emberek érdeke az is, hogy mielőbb felépüljön a határzár, amely megvédi Magyarországot és Európa schengeni határait, valamint a határ közelében élő magyar emberek biztonságát, családját, otthonait, földjeit, kertjeit az illegális bevándorlóktól – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.