Belendültek az embercsempészek a kerítés hírére

Szerdán összesen 1362 embert tartóztattak fel a rendőrök.

MTI
2015. 07. 23. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenti Szabolcs a Csongrád megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a legnagyobb csoportot reggel, Ásotthalomnál fogták el a rendőrök, ott 52 afgán, 20 pakisztáni, 16 szíriai és öt bangladesi állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

Hétfőn szintén több mint ezer határsértőt tartóztattak fel Csongrád déli részén: összesen 1270 embert, köztük 253 gyereket állítottak meg. Országszerte pedig 1498 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt. Hétvégén a korábbi számokat is felülmúlva 4235 határsértő lépett be az országba.

 

Kedden is több mint ezer illegális bevándorlót  – köztük 194 gyermeket – tartóztattak fel; elfogtak a rendőrök egy szegedi taxisofőrt is, aki négy szíriai állampolgárt szállított az 55-ös úton.

 

Péntektől szerdáig közel 8000 migránst állítottak meg a rendőrök.

Az országban tiltott határátlépés miatt szerdán összesen 1362 embert fogtak el a rendőrök, két esetben közokirat-hamisítás, hat gyanúsított ellen embercsempészet miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere az M1 csatornán csütörtök reggel elmondta, hogy a megerősített rendőri jelenlétnek és a Mórahalmon működő polgárőrségnek, civil közvédelmi egyesületeknek köszönhetően a település belsejében csökkent a bevándorlók jelenléte, de a tanyákon élők még mindig erősen érzik a migrációs nyomást.

Naponta 1300–1400 migráns vonul át Mórahalmon. Nyár van, fizikai szükségleteik vannak, ételt, italt kérnek – sorolta Nógrádi Zoltán, hozzátéve: sokszor több százan fordulnak meg a tanyákon. Elmondta: a nagy számban érkező bevándorlók már korábban is okoztak nehézségeket, de az utóbbi időben „kicsúcsosodott” ez a probléma.

Nógrádi Zoltán szerint a határzár építésének hírére „belendült az embercsempész üzletág”, s most igyekeznek minél több embert „átpréselni” a zöldhatáron. Hozzátette, az utóbbi időben érkező tömegek kevésbé együttműködőek, sokszor agresszívak, s nehezebb megértetni velük, hogy mik a szabályok.

Mórahalmon azt remélik, hogy ha megépül a kerítés, akkor ismét nyugodtabb lesz a helyzet a településen. A magyar–szerb határon múlt szombaton készült el az ideiglenes biztonsági határzár 175 méteres mórahalmi mintaszakasza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.