Fidesz: Veszélyes a férfiak 40 év utáni nyugdíjazása

A kormánypárt szerint a férfiaknak a legnagyobb megbecsülés az, ha dolgozhatnak.

MTI
2015. 07. 29. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti frakció erről az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ír, amelyben Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő napközben tartott sajtótájékoztatójára reagáltak. Az ellenzéki politikus arra biztatta pártja szimpatizánsait, aktivistáit, hogy támogassák a férfiak negyven év munkaviszony után történő nyugdíjba vonulásáról szóló népszavazási kezdeményezést.

A Fidesz ezzel összefüggésben emlékeztet, a Nők 40 program a nyugdíjhoz közeledő nők megbecsüléséről szól, akik évtizedeken át keményen dolgoztak és mellette gyermekeket neveltek fel. A férfiaknak azonban a legnagyobb megbecsülés a munka, és az, ha szükség van rájuk – fogalmaznak, hozzátéve: „azt szeretnénk, hogy amíg tudnak, dolgozhassanak”.

Kiemelik, Magyarország nem akar többé a segélyezettek és mindenféle kedvezmények alapján nyugdíjazottak országa lenni, mert az egyenes út az ország elszegényedéséhez. A kormánypárt szerint Magyarországon ma 23 éves csúcson van a foglalkoztatás, Európában élen jár a gazdasági növekedésben, és ez a magyar munkavállalók kemény munkájának is köszönhető, a szocialisták által is támogatott javaslat azonban – azonos nyugdíjjárulékok mellett – a nyugdíjak csökkenésével járna.

A Fidesz emellett aláhúzza, az MSZP „újabb kampányfogása” hiteltelen is, hiszen 2010-ben nem szavazták meg a nők negyven év munkaviszony után járó nyugdíjjogosultságát, valamint 2009-ben ők vettek el a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat.

A baloldal az emberek nyugdíj-megtakarításait külföldi érdekeltségű magánnyugdíjpénztáraknak adta, kormányzásuk idején minden harmadik forint hiányzott a nyugdíjkasszából, a nyugdíjakat is már csak az IMF-hitelből tudták kifizetni – fejti ki a Fidesz, majd megjegyzi, a nyugdíjrendszer a kormány beavatkozása nélkül 2010-ben összeomlott volna és nem lenne stabil, biztonságos.

Újságírói kérdésre szerdai sajtótájékoztatóján Czomba Sándor is leszögezte: foglalkoztatási szempontból súlyos következményei lehetnek annak, ha a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása miatt átalakítják a nyugdíjrendszert.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a következő négy-öt évben több mint ötvenezren mennek majd nyugdíjba hiányszakmákban dolgozók közül, valamint több mint 12 ezer mérnök vonul nyugdíjba. A demográfiai adatokból kiindulva nem lesz ennyi belépő a munkaerőpiacra a hiányszakmákban és a mérnöki tevékenységekben – mutatott rá.

Czomba Sándor jelezte: emiatt „körültekintően kell végiggondolni”, hogy a nyugdíjrendszert milyen mértékben szükséges és lehetséges átalakítani.

Kifejtette: a férfiak és a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása között lényegi különbségek vannak. Példaként említette, hogy a nők számos olyan „munkakört” töltenek be, amiért nem kapnak fizetést, ilyen a gyermeknevelés, az otthoni munka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.