Ha nincs határzár, akkor akár 300 ezer migráns is érkezhet?

A kormányszóvivő szerint a visszaküldött konzultációs kérdőívekből kiderült, több szempontból romlott is a helyzet.

MTI
2015. 07. 28. 7:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végéig több mint 95 ezren lépték át illegálisan a magyar határt. Ezt az „áradatot” kezelni kell, ebben lehet hatékony segítség a szerb–magyar határon létesülő ideiglenes műszaki határzár – mondta a kormányszóvivő az M1-en. Kovács Zoltán kiemelte: akár 250-300 ezer migráns is érkezhetne Magyarországra az év végéig, ezért van szükség a déli biztonsági határzárra. A politikust azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy az MSZP szerint a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció megbukott, mert a választópolgároknak csak mintegy 12-13 százaléka küldte vissza a kérdőívet.

Kovács Zoltán azt mondta: ez még mindig „5-6 százalékkal több”, mint a szocialista párt jelenlegi támogatottsága a közvélemény-kutatások alapján. Hozzátette: a konzultáció kérdőívét visszaküldő több mint egymillió ember „erősen reprezentatív minta” arról, hogy mit gondolnak a magyarok az illegális bevándorlásról. Úgy fogalmazott: sok állítás, amellyel a válaszadók „elsöprő többségben” egyetértenek, beigazolódott, ráadásul több szempontból romlott is a helyzet, ezért a kormánynak további intézkedéseket kell tennie.

Honlapján tett közzé tájékoztatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a menekültek orvosi ellátásáról és az egészségügyi szolgáltatók vonatkozó költségeinek megtérítéséről – írja a keddi számában a Magyar Hírlap. A dokumentum részletezi, hogy az egyes csoportok milyen kezelésekre jogosultak térítésmentesen, illetve hogy mindezt ki és hogyan ellentételezi az intézményeknek. A finanszírozás elsősorban attól függ, hogy a menekült a befogadási eljárásnak épp melyik szakaszánál tart: más az ellátásra való jogosultság az elismerési eljárás megindítása iránti kérelem benyújtása előtt, a folyamat időtartama alatt vagy a menekültügyi hatóság döntése után. Ezeken kívül a járványintézkedések, a mentés és a sürgősségi ellátás a kérelmek benyújtásától függetlenül is jár a menekülteknek.

A lap kitér arra, hogy aki már benyújtotta menedékkérelmét, a háziorvosi ellátást is magában foglaló, széles körű egészségügyi ellátásra jogosult, különösen abban az esetben, ha kiskorú vagy valamilyen fogyatékossággal él. Az OEP tájékoztatója szerint az ő ellátásukat a menekültügyi hatóság fedezi az egészségügyi szolgáltatóknak. Az elvégzett ellátásokról a kórházaknak jelentést kell küldeniük az OEP-hez, és ezt havonta küldik tovább a menekültügyi hatóságnak. Az ellenőrzést követően végül a pénztárnak utalják a megfelelő összeget.

A rendőrök 857 határsértőt, köztük 173 gyermeket tartóztattak fel a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén hétfőn – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden.

 

A hajdú-bihari főügyész, Pocsai Edit pedig arról számolt be, hogy több koszovói migráns Németországba csempészésében közreműködött az a magyar férfi, akit előzetes letartóztatásba helyezett a Debreceni Járásbíróság.

A Napi Gazdaság szintén mai kiadásában arról számolt be, hogy egy nap után megtelt adományokkal az MSZP Jókai utcai székháza. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke a lapnak nem árulta el, melyek azok a csoportok, civil szervezetek, amelyek élnek a lehetőséggel. Az ellenzéki politikus azt mondta: védik a segítők, szervezetek, felajánlást nyújtók személyiségi jogait, hiszen önkéntesekről, különböző, Facebookon vagy másképp szerveződő csoportokról van szó. A nyilvánosságot minden csoport vagy személy maga tájékoztatja, ha akarja – fejtette ki az újságnak a szocialista politikus, aki szerint nem is az a lényeg, hogy kik, hanem hogy kiknek nyújtanak segítséget.

A politikus ugyanakkor elmondta, főként hideg élelmet, tartós élelmiszert, valamint ruhaneműt visznek a budapestiek. Kitért arra is: az MSZP biztosítja az ügyeletet, valamint a biztonsági szolgálatot, de az adományok elosztásába nem szól bele, azokkal közvetlenül a segítséget nyújtók gazdálkodnak. A budapesti elnök két hete jelentette be, hogy megnyitják az üresen álló Jókai utcai székházat a fővárosba érkező, bevándorlókon segíteni kívánó civil szervezetek előtt. A párt honlapján lévő felhívás szerint azonban nem a civil szervezeteket várják a székházba, hanem az adományokat.

A kaliforniai Szilícium-völgy egy ingatlanmogulja szerint van megoldás a globális menekültválságra: új országot kell létrehozni a számukra. Jason Buzi szerint az a mód, ahogy a világ a menekültkérdést kezeli, nem tűnik működőképesnek, sokan vélik úgy, hogy merőben új megközelítésre lenne szükség. Az üzletember végső célja, hogy óriási földterületeket vásároljon vagy béreljen, ám ehhez szerinte legalább dollártízmilliárdokra lenne szükség, ezért abban reménykedik, hogy a világ leggazdagabb emberei és a kormányok felkarolják a programját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.