Lezáratlan a közmű-privatizáció ügye

A hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás határidejének meghosszabbítását kezdeményezték.

2015. 07. 20. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a Fővárosi Vízművek értékesítésével összefüggésben, hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás határidejének további meghosszabbítását kezdeményezték. Úgy tudjuk, az ilyenkor szokásos három hónap helyett már csupán két hónapig vizsgálnák, hogy a Demszky-korszakban megkötött szerződés ténylegesen mekkora kárt okozott a budapestieknek.

Ugyanakkor az ügyészség kiemelte: a Fővárosi Csatornázási Művek ügyében további határidő-hosszabbítás nem várható. Ezért lapunk az ORFK kommunikációs szolgálatához fordult, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy az eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja, ugyancsak hűtlen kezelés bűntette miatt.

– További részletet az üggyel kapcsolatban jelenleg nem áll módunkban közölni – írták.

A két válasz alapján azonban feltételezhető, hogy a tizennyolc évvel ezelőtti adásvételek ügyének 2011-ben elrendelt vizsgálata legkésőbb ősszel lezárulhat.

A vízműveket a főváros 2012-ben 15 milliárd forintért visszavásárolta, az egykori balliberális vezetők a két céget együtt pedig csaknem 34 milliárdért adták külföldi kézbe. A többségi tulajdon Budapestnél maradt, azonban a francia és német cégek megszerezték az irányítás jogát, és másfél évtized alatt együttesen 60 milliárd körüli összeget vihettek ki az országból. A szerződéseken szerepel Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester, egykori helyettese, Atkári János, valamint Tiba Zsolt korábbi főjegyző aláírása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.