Menekültügyi akcióterv Budapesten

Részletesen előírják, hogy melyik fővárosi cégnek, szervezetnek mi a dolga.

2015. 07. 31. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intézkedési tervet készít a főváros a naponta több ezrével érkező menekültek, illetve illegális bevándorlók miatt – közölte lapunkkal Tarlós István főpolgármester. Elmondta: az egyeztetések már megkezdődtek a Belügyminisztérium, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság között. – A Nyugati és a Keleti pályaudvaron a Fővárosi Vízművek két hete osztja az ivóvizet – mondta Tarlós István. Az akcióterv várhatóan a következő hetekre elkészül, az részletesen előírja majd, hogy melyik fővárosi cégnek, szervezetnek mi a dolga. A legsúlyosabb az utcákon, a pályaudvarokon, az aluljárókban és a parkokban kialakult köztisztasági helyzet. Kiemelt teher hárul a Fővárosi Közterület-fenntartóra, a rendészekre, a közműtársaságokra és a vízművekre is.

– Átfogóan is foglalkoznunk kell a kérdéssel, hiszen a város nem bírná el, hogy még több bevándorló zúduljon ránk. Ezért a nyári időszak miatt a lehető legkorábbi időpontra, szeptember 2-ra összehívom a Fővárosi Közgyűlés tanácskozását. Önálló napirendi pontként fogunk tárgyalni az illegális bevándorlók ügyéről – jelentette ki a főpolgármester. Hozzátette: egyes pártoknak és civil szervezeteknek időnként különös ötleteik vannak, de tény: a napokban egy teljes buszt kellett fertőtleníteni a fertőzést kapott és a járművel a kórházba szállított beteg menekültek után.

Negyvenhat csoportban 1175 határsértőt - köztük 218 gyereket - tartóztattak fel a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén csütörtökön – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t. Szenti Szabolcs közölte, a legnagyobb csoportot hajnalban Ásotthalom külterületén fogták el, ott 136 ember - többségében afgán állampolgár - lépte át illegálisan a zöldhatárt. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt csütörtökön 1538 embert fogtak el a rendőrök, öt gyanúsítottal szemben pedig embercsempészet miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.