Nokiás doboz: furcsa jogi helyzet

Könnyen megtörténhet, hogy „fekete doboz” marad a 2010 előtti korrupciós korszak szimbóluma.

2015. 07. 20. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kezdeményezett és az elsőfokú ítélethirdetésig nem is kezdeményez semmilyen új büntetőeljárást a bíróság a BKV-perrel, így annak a nokiás dobozos vádpontjával kapcsolatban sem – közölte lapunk kérdésére Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője. A Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen több mint három éve zajló korrupciós büntetőperrel kapcsolatban megerősítette: az eljárás szeptemberben perbeszédekkel folytatódik, és várhatóan 2015 végén megszülethet az elsőfokú ítélet.

Emlékezetes, Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója elsőként lapunkban számolt be arról, hogy nokiás dobozban adta át a pénzt Hagyónak. A nyomozóknak is megerősítette: őt Hagyó Miklós megzsarolta, és évente 15 millió forintos kenőpénzre tartott igényt. A vádirat szerint összesen 30 millió forintot át is adott a volt főpolgármester-helyettesnek a közlekedési cég volt vezetője. A Balogh által említett nokiás doboz pedig azóta a korrupció szimbólumává vált.

Balogh a Kecskeméti Törvényszéken negyedrendű vádlottként 2012 októberében először gyakorlatilag visszavonta a Hagyóra és saját magára is terhelő nyomozati vallomásait, valamint a volt MSZP-s politikussal akkori szembesítésén tett állításait (ekkor a nokiás dobozokról nem is nyilatkozott). Még azon az ülésen az ügyész bejelentette: nem lehet az eljárás részévé tenni Balogh Zsolt tanúként tett vallomásait, mert azok államtitkot képeznek.

A negyedrendű vádlott azonban idén márciusban, amikor az egyik tárgyaláson szembesítették Hagyó Miklóssal, megerősítette, nem tartja fenn a terhelő vallomásokat.

– Azokat azért tettem, hogy ne tartóztassanak le, mint a többieket – indokolta ezt a lépését, majd elnézést kért Hagyó Miklóstól.

Kádár András, Hagyó védője szerint furcsa jogi helyzet alakult ki, hiszen az ügyészség nemrég azt közölte: megszüntették a nyomozást a nokiás dobozos történet eredete ügyében is.

– A sajtóban a félreérthető döntést azzal indokolták, hogy nem tudják bizonyítani, honnan, kitől is kaphatta Balogh Zsolt az azóta visszavont vallomásokban emlegetett 15 millió forintos kenőpénzt – hangsúlyozta a védő, aki viszont kérdésünkre megerősítette: a bíróság eldönti majd, mely vallomásokat tekinti igaznak, ugyanakkor tény, hogy a vádlottak, a tanúkkal ellentétben, nincsenek igazmondásra kötelezve. Úgy tudjuk, ezért is vetődik fel a hamis vád, esetlegesen a hamis tanúzás bűntette, amelyek tisztázása még biztosan várat magára.

Hagyó Miklóst és társait bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, zsarolással, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel, csaknem másfél milliárd forintos károkozással vádolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.