Péntekre is hőségriadót rendeltek el

Az átlagosnál melegebb időjárás még az egészséges szervezetre nézve is megterhelő lehet.

MTI
2015. 07. 16. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtették: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. A hétvégén a maximum-hőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérheti, míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok körül alakul, a nagyobb városokban még ennél is magasabb lehet.

A nagyon meleg nappalok mellett a hőmérséklet éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken nem csökken 20 fok alá. A jövő hét elején érkező front hatására viszont átmenetileg 2-3 fokot visszaesik a középhőmérséklet – írták.

Az ÁNTSZ és az OKF azt kéri, hogy az következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a nagy melegben vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezzel együtt kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségi panaszokat, dekoncentrációt.

Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba. A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók pedig bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Kiemelték, hogy senki ne hagyjon gyermekeket, továbbá állatokat tűző napon parkoló autóban.

Emlékeztettek továbbá arra, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet.

A hőségriadó miatt fokozott készenlét lép életbe a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél, és péntek hajnaltól hétfő délutánig folyamatosan locsolják a budapesti utakat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti főutakat és a közösségi közlekedési útvonalakat locsolják, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot.

Meghosszabbították a Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda nyitva tartását este 9 óráig, míg a Széchenyi Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig várja a vendégeket.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, valamint figyelmeztetik a fürdőzőket az erős UV-sugárzásra.

A Főkert Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel a kezelésében lévő valamennyi ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. A társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 ivókút található – tették hozzá.

A társaság folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodik.

Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürödni.

A Fővárosi Vízművek Zrt. péntektől visszavonásig, reggel 10 órától este 18 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.