Sok felcsúti egyetért az ellenkampánnyal

Szerdán kihelyezték a kormány bevándorlóknak szóló óriásplakátjaira reagáló civil üzeneteket.

Velkei Tamás
2015. 07. 02. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezetten jó – mondja egy tatabányai férfi Felcsút központjában, aki autójával csak azért állt félre, hogy a plakátokról fényképet készíthessen. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog két plakátja Szalai Antal kertjében áll. – Jogos! – feleli, amikor arról érdeklődünk, mit szól az „Itt hamarosan űrállomás épül!” felirathoz. – A Váli-völgyben földmachinációk mentek – állítja –, noha annak kellett volna megkapni az állami földeket, aki műveli, nem, aki művelteti. – Megnézném például a polgármestert, hogy festene egy nagy traktor volánja mögött – mosolyodik el. Megkérdezzük, állításait csak falubeli szóbeszédre vagy tényekre alapozza-e. Azt feleli: a településen mindenki tudja, kinek merre vannak földjei, és milyen gépekkel rendelkezik.

A két óriásplakát alatt megáll egy túrakerékpáros, szelfiket készít. – Abszolút osztom a véleményt – mondja Tábi Attila, akiről kiderül, hogy az Együtt párttagja. – Amit a kormány csinál, annak a kilencven százalékával nem értek egyet, magukra szabják a törvényeket – közli. Amikor megemlítjük neki, ennyi erővel pártja le is győzhette volna a Fideszt a választáson, azt feleli: nem csak rajtuk múlt a vereség.

– Jó a szöveg – mondja egy arra sétáló idősebb úr, aki mikor arra kérjük, fedje fel kilétét, megjegyzi: ha megtenné, még az ükunokáját is kirúgnák. Egy közeli ivóba sétál, ahol a pultosnő tőlünk hall először a Kétfarkú hirdetéseiről. – Komolytalannak tartom, nincs semmi értelme. És félre is vezeti az embereket, mi az, hogy „űrállomás épül” – értetlenkedik.

Egy vendég közbeveti: a miniszterelnöknek címzett üzenet azért jó, mert a kormányzó erők nem tartják be a törvényeket. – A Fideszre szavaztam, de nem biztos, hogy legközelebb is rájuk fogok – árulja el a vendég, aki szerint az itteniek kilencven százaléka hasonlóképpen gondolkodik. Amikor a miértről faggatjuk, kiböki: a felcsútiak összekötik a Fideszt Mészáros Lőrinccel, aki minden munkát elnyer a helyiek elől, és ez irritálja az embereket.

Áthajtunk a közeli Alcsútdobozra. Szigligeti Attila portájával szemközt egy másik plakát látható, amin az áll: „Felcsút, we have a problem!” – Már semmin nem csodálkozom. Csak egy nevet mondok: Mészáros Lőrinc. Évtizedek óta ismerem, egy senki volt, ma meg milliárdos – mondja visszafogott indulattal a hangjában. Nem tetszik neki, hogy megszüntették a faluban a jegyzői státuszt és Felcsúton lett körjegyzőség. Az sem, hogy állítása szerint Baracskáig elvették az állami földeket korábbi művelőiktől. Úgy tűnik, errefelé ez sokak gyomrát megülte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.