A magyarok többsége az olimpia mellett áll

Az adatok alapján az is kiderült, hogy a kormánypártok stabilizálták táborukat.

MTI
2015. 08. 05. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Heti Válasz megbízásából készített reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka támogatja az olimpiarendezés ötletét, 42 százalékuk pedig ellenzi a budapesti olimpiát.

A válaszadók véleményét nem befolyásolta az életkoruk, az iskolai végzettségük vagy a szubjektív társadalmi helyzetük. A pártpreferencia viszont annál inkább lényeges szempontnak tűnik a téma megítélésében: a Fidesz-szimpatizánsok közel 80 százaléka támogatja a budapesti olimpiát, az ellenzéki szavazók viszont általánosságban nem támogatják az elképzelést. A DK szimpatizánsai a legelutasítóbbak: 95 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy Magyarország olimpiát rendezzen.

 

 

A felmérés a pártok közti erőviszonyok alakulását is vizsgálta. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében tartósan 27-30 százalékpont között állandósult az elmúlt fél évben. Júliusban a megkérdezettek 28 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikailag nem különbözik a júniusi 30 százaléktól.

A Jobbik támogatottsága jelenleg 13 százalékos. „A radikális párt előző fél éves erősödése a tapolcai siker hatása után kifulladni látszik”: az akkori 19 százalékos szinthez képest a júliusban mért 13 százalék egyértelmű visszaesést jelent.

A baloldali pártok támogatottságában statisztikai értelemben nincs érdemi elmozdulás az előző hónaphoz képest: a szocialistákkal 9 százalék szimpatizál, míg a DK 6, az Együtt 2, a PM 1, az LMP 4 százalékot tudhat magáénak.
A rejtőzködők és nem szavazók aránya a júniusi 33 százalék után most 35 százalék.

A választási részvételükben biztos potenciális szavazók körében a Fidesz–KDNP 41, a Jobbik 26, az MSZP 11, a DK 9, az Együtt 4, a PM 2, az LMP pedig 6 százalékot tesz ki – állapította meg a Nézőpont Intézet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.