„Az emberek nagyobb biztonságban élnek, mint öt évvel ezelőtt”

Kontrát Károly a 250×100 biztonság mintaprogramot dicsérte.

MTI
2015. 08. 17. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár kifejtette: a mintaprogramban jelenleg 250 település vesz részt, a cél az, hogy a rendőrök, polgárőrök a közterületi jelenlétük növelésével javítsák a lakosság szubjektív biztonságérzetét és csökkentsék a jogsértések számát. Elmondta, a program sikere nyomán azt tervezik, hogy 2016-tól 300-ra bővítik a részt vevő települések számát.

Kontrát Károly megjegyezte, hogy a közrend, közbiztonság megteremtésének elsődleges felelőse a rendőrség, amelyet a polgárőrséghez hasonlóan szintén megerősítettek az elmúlt években, és ennek köszönhetően ma az emberek nagyobb biztonságban élnek, mint öt évvel ezelőtt. Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma is, 2010-ben még 450 ezer volt, 2014-ben már csak 350 ezer.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke elmondta: a visszajelzések alapján egyértelmű és világos, hogy a programban részt vevő 250 település 90 százalékában javult a lakosság biztonságérzete, és kevesebb jogsértés történt, mint a program indulása előtt. Vannak olyan települések is, ahol 40-50 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma – ismertette.

Hozzátette: a program azt mutatja, példás összefogás valósult meg a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzatok között, sikerült összehangolni a polgárőrök, a körzeti megbízottak és az önkormányzati alternatív rendészeti szervek tevékenységét.

Mint mondta, ötszázezer és egymillió forint közötti támogatást osztottak szét a programban részt vevő polgárőr-egyesületek között, valamint technikai eszközökkel is segítették munkájukat. Az OPSZ elnöke közölte azt is, hogy 22 településen nem sikerült létrehozni a polgárőr-egyesületet, de mindent elkövetnek, hogy az év végére ezek is megalakuljanak.

Kontrát Károly a tájékoztatón elmondta: az elmúlt években megteremtették a feltételeit annak, hogy a polgárőrség eredményesebben végezhesse tevékenységét. Tájékoztatása szerint 2009-ben a kormány 235 millió forinttal támogatta a polgárőrséget, ez az összeg ma 1,05 milliárd forint, az elmúlt öt évben összesen 5 milliárd forintot biztosítottak a polgárőrségnek, a vidékfejlesztési program keretében 2013-ban 140 egyesület kapott terepjárót, idén több mint 400.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.