Az illegális bevándorlók szállítása bűncselekménynek minősülhet

Embercsempészést az követ el, aki az államhatár átlépését a jogszabályok megszegésével elkövetőknek szándékosan segítséget nyújt.

MTI
2015. 08. 18. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A taxis nem igazoltathatja ugyan potenciális utasát, így a bevándorlót sem, de megkérheti, hogy igazolja, jogszerűen tartózkodik Magyarországon. Ha az utas ezt megtagadja, a taxisnak nem kötelessége elvállalni a fuvart – írták.

Ha a taxis az engedélyében meghatározott személyszállítási szolgáltatás keretében szállít migránst, akkor nem követ el bűncselekményt, az embercsempészés és a jogellenes tartózkodás elősegítése ugyanis csak szándékos bűncselekmény lehet. Ezért eljárás keretében kell tisztázni, hogy a taxis szándéka az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megsértésével átlépőknek történő segítségnyújtás volt-e – közölték.

Más körülmények is utalhatnak arra, hogy a szállítást megrendelők illegálisan tartózkodnak az országban, így például az, ha határ menti területre kérik a taxit vagy nem konkrét címre kérik a szállítást – tették hozzá.

Embercsempészést az követ el, aki az államhatár átlépését a jogszabályok megszegésével elkövetőknek szándékosan segítséget nyújt. Ilyen esetben a segítségnyújtás bármilyen formája megvalósítja a bűncselekményt, így az államhatárra, az államhatárról és az államhatár közelébe történő szállítás is.

A jogellenes tartózkodás elősegítése a már jogellenesen az ország területén tartózkodóknak anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítség, így pénzért szállásadás vagy fuvarozás. Ebben az esetben is feltétel azonban a szándékosság, vagyis az, hogy az elkövető tudja, akinek segítséget nyújt, az jogellenesen tartózkodik az országban – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.