Bezár a bazár a migránsoknak

Egymással harcoló civilek, migránsokat etető hungaristák, nagy adag apátia és rengeteg bevándorló a Keletinél. Mi lesz velük? Videó!

Molnár Dániel
2015. 08. 01. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány egy hete úgy határozott, hogy augusztus 1-jétől többek között a migránsok fő útvonalát képező országok – Szerbia, Macedónia, Montenegró és Albánia, valamint Bosznia-Hercegovina és Koszovó is – biztonságos országnak számítanak. Így a Magyarországon és főleg a fővárosban tengődő tízezreik hamarosan azzal szembesülhetnek, hogy ha három napon belül nem tudják egyénileg bebizonyítani, hogy ezekben az országokban nem kaptak megfelelő védelmet, Magyarország visszatoloncolja őket az utolsó általuk érintett, immár biztonságosnak számító országba. Az MNO ennek apropóján kilátogatott a Keleti pályaudvarhoz, valamint tett egy kisebb kitérőt a közeli Nefelejcs utcában, ahol egy olvasónk szerint hetek óta nyüzsögnek a migránsok.

A sajtóban elterjedt vélekedéssel ellentétben azt tapasztaltuk, hogy a migránsok egyáltalán nem nyilatkoznak szívesen. Bő két-háromszáz emberből mindössze néhányat sikerült érdemben megszólaltatnunk, bár ebben szerepe lehetett annak is, hogy sokan nem tudtak vagy nem akartak beszélni angolul. Eleve nem volt sok nő a migránsok között, közülük pedig senki nem volt hajlandó kamera elé állni – a Keleti Koordinációs Csoport nevű civil szervezet az orvosok kapcsán is említette, hogy a nők nem szívesen állnak szóba férfiakkal, ezért több női orvosra lenne szükség. (Meg több tolmácsra – ha valaki ilyenben tud nekik segíteni, elérhetőségüket megkaphatja a szerkesztőségtől.)

Egyébként a migránsok többsége teljesen békésnek tűnt – volt, aki integetett a kamerának, de voltak azért csúnya pillantások is –, félelemérzet nem nagyon volt bennünk, bár egy járókelő azt mondta, őt nagyon csúnyán elküldték, amikor kamerázni próbált. „Ha ételt vagy segélyt hozol, akkor »you are welcome«, ha nem, akkor nem szeretnek” – fogalmazott.

A csütörtöki rendőrségi razzia és teljes takarítás ellenére ismét elég szemetesek voltak az aluljárók. Portálunknak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai és vezetőjük sem nyilatkozott, utóbbi azt mondta: „tíz perce szólt a főnök”, hogy semmilyen információt nem adhatnak ki.

Az MNO-nak nyilatkozó budapesti szír boltos, Ahmed Dzsasszer Narabi szerint a terroristaveszélynek, vagy az iszlám szélsőségek jelenlétének nincsen igazán alapja, mint fogalmazott, „ezek nem annyira mélyen vallásos emberek”, hogy emiatt törjön ki a balhé. Azt is elmondta, hogy sok ideérkező beszél törökül is, mert korábban esetleg ott dolgozott, viszont a ottani munka bohóckodás ahhoz képest, amit a németek majd elvárnak tőlük, hiába hiszik azt, hogy kolbászból van a kerítés. Ő is méltatta egyébként a magyarok segítőkészségét, egy helyi taxis pedig a jól ismert, „ötvenhatban mi is menekültek voltunk” toposzt ajánlotta figyelmünkbe.

A Keletiben dolgozó Migration Aid szervezet megszólaló segítője egyébként még egy megdöbbentő dolgot mondott: mint mesélte, „hungarista” csoportok tiszteletét is kivívták tevékenységükkel, sőt segíteni is beálltak közéjük olyanok, akikről sosem gondolták volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.