időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Brüsszel szerint szabályos az osztrák ellenőrzés

MTI
2015.08.31. 10:38

Hétfő délelőttre 30 kilométeres dugó alakult ki az M1-es autópályán.

Ausztria keleti határainál vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. A közúti ellenőrzés miatt hétfő délelőttre 30 kilométeres dugó alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé. A korábbi közléssel ellentétben már nincs torlódás a hegyeshalmi, a soproni és a fertődi határnál –  tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Lassú a haladás az 1-es számú főúton Ausztria felé – közölte Marczin Bence, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője. A rendőrség továbbra is a gépjárművezetők türelmét kéri, illetve azt, hogy az érintett útszakaszon fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hangoztatta, hogy az intézkedés, amely határozatlan ideig tart, várhatóan fennakadásokat idézhet elő a közúti forgalomban. Hétfőn Bécsben egy sajtótájékoztatón azt mondta, a „klasszikus értelemben vett határellenőrzésnek nem nevezhető” ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, illetve hogy elfogják az embercsempészeket. A cél érdekében el kell fogadni azt, hogy torlódások és korlátások várhatók az utakon – mondta a miniszter.

Vízosztó helyeket állítanak fel az M1-es autópályán a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével. Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalán a 150-es kilométernél található Hanság pihenőhelynél és a 158-as kilométernél lévő Lajta pihenőhelynél állítják fel a vízosztó pontokat, ahol hűtött ivóvizet osztanak.

Hozzátette: egy tűzoltóautóval és egy mentőautóval megerősítették a lébényi katasztrófavédelmi őrsöt. A szóvivő elmondta azt is, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság arra kéri az autóvezetőket, hogy a KRESZ-ben meghatározott módon a sztráda középső részét – jobbra és balra lehúzódva – hagyják szabadon, hogy egy esetleges baleset vagy tűz miatt a megkülönböztető jelzést használó járművek szabadon közlekedhessenek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.