Brüsszel szerint szabályos az osztrák ellenőrzés

Hétfő délelőttre 30 kilométeres dugó alakult ki az M1-es autópályán.

MTI
2015. 08. 31. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria keleti határainál vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. A közúti ellenőrzés miatt hétfő délelőttre 30 kilométeres dugó alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé. A korábbi közléssel ellentétben már nincs torlódás a hegyeshalmi, a soproni és a fertődi határnál –  tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Lassú a haladás az 1-es számú főúton Ausztria felé – közölte Marczin Bence, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője. A rendőrség továbbra is a gépjárművezetők türelmét kéri, illetve azt, hogy az érintett útszakaszon fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hangoztatta, hogy az intézkedés, amely határozatlan ideig tart, várhatóan fennakadásokat idézhet elő a közúti forgalomban. Hétfőn Bécsben egy sajtótájékoztatón azt mondta, a „klasszikus értelemben vett határellenőrzésnek nem nevezhető” ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, illetve hogy elfogják az embercsempészeket. A cél érdekében el kell fogadni azt, hogy torlódások és korlátások várhatók az utakon – mondta a miniszter.

Vízosztó helyeket állítanak fel az M1-es autópályán a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével. Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalán a 150-es kilométernél található Hanság pihenőhelynél és a 158-as kilométernél lévő Lajta pihenőhelynél állítják fel a vízosztó pontokat, ahol hűtött ivóvizet osztanak.

Hozzátette: egy tűzoltóautóval és egy mentőautóval megerősítették a lébényi katasztrófavédelmi őrsöt. A szóvivő elmondta azt is, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság arra kéri az autóvezetőket, hogy a KRESZ-ben meghatározott módon a sztráda középső részét – jobbra és balra lehúzódva – hagyják szabadon, hogy egy esetleges baleset vagy tűz miatt a megkülönböztető jelzést használó járművek szabadon közlekedhessenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.