Eddig tizenötezer aláírás gyűlt össze a Liget-projekt ellen

Szeptemberre tüntetést is terveznek.

MNO
2015. 08. 11. 21:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oldalnak nyilatkozó Várnai László elmondta: augusztus 20-a után tovább folytatják a gyűjtést, mivel szeretnék elérni a húszezres számot. A Civil Zugló Egyesület vezetője szerint az aláírók között nemcsak zuglóiak vannak, hanem a főváros többi lakosa is rendkívül aktív, és a legtöbben akkor írják alá, mikor ismertetik velük az épületek méreteit és számát.

Szeptemberre az elnök több törekvés elindítását említette: egyrészt a hónap végén tartandó tüntetésükön legalább tízezer emberre számítanak, aminek a végén a parlamentnek adják majd át a szignókat. A tervek között szerepel, hogy az összegyűjtött aláírásokat a nemzetközi tervpályázat nyerteseinek is elküldik majd. Másrészt a Városliget beépítése ellen a nyilvános pályázat kiírása után fővárosi közvélemény-kutatást is rendelnek.

A Kultúrgrund decemberben megírta, hogy lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat. A csaknem félezer beérkezett anonim pályamű közül a tizenegy tagú, magyar és külföldi szaktekintélyekből álló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg a 2018-ra teljesen megújuló Városligetben. Azonban a projekt időről időre újításokkal gazdagodik – hol a cirkuszt szánják a Dürer-kert helyére, hol a Néprajzi Múzeumról ejtenek el utalásokat, hol a költségvetést variálják át.

Az Égigérőn Őrfi József még áprilisban értekezett arról, hogy recseg-ropog a Liget-projekt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.