Elhallgatták az idősek elől a gyilkosságot

Semmit sem tudtak a emberölésről az idősotthon lakói. A gyanúsított korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

Sütő Dániel
2015. 08. 13. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyilkosság után elrendelt hírzárlat miatt még a XI. kerületi idősek otthonának lakói sem tudtak arról, hogy az intézmény falain belül emberölés történt a múlt héten. Információnk szerint a 33 éves gyanúsított legalább másfél éve dolgozott a fővárosi fenntartású szociális intézményben. A fővárosi önkormányzat szerint ha pszichiátriai kezelés alatt állt is, nincs olyan jogszabály, amely előírná a munkavállaló pszichiátriai vizsgálatát, de ha korábban gondozott lett volna, az akkor sem feltétlenül juthatna a munkáltató tudomására.

Mint arról a Magyar Nemzet tegnap beszámolt, a rendőrség azt követően rendelt el nyomozást az intézményben dolgozó ápoló ellen, hogy múlt kedden megfojtott egy védekezésre képtelen idős asszonyt. A bűncselekményre akkor derült fény, amikor a férfi már a következő áldozatára vetette magát, de az idős nő segítségért kiáltozott, így a támadót sikerült lefogni. Lapunk a szociális otthon egyik lakójától úgy értesült, hogy a történtekről semmit sem tudtak.

Az valóban feltűnt neki, hogy napokig rendőrautók álltak a fővárosi fenntartású idősek otthonának területén, de semmit sem árultak el a lakóknak a gyilkosságról. Úgy tudjuk, hogy az elkövető már legalább másfél éve dolgozott a XI. kerületi otthonban, sőt életvitelszerűen élt a falai között. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője úgy nyilatkozott, a férfit „idős koránál fogva bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel” gyanúsítják. Hozzátette, a gyanúsított előzetes letartóztatását az illetékes bíróság elrendelte, a kényszerintézkedést pedig a bíróság – ügyészi indítványra – az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani. Úgy tudjuk, azért is született ilyen döntés, mert a gyilkosság elkövetője korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. Megkerestük az idősek otthonának fenntartóját, a Főpolgármesteri Hivatalt is, hogy megtudjuk, vajon az illetékeseknek tudomásuk volt-e arról, hogy a férfi pszichés problémákkal küszködik.

Skultéti József, a Budapest Főpolgármesteri Hivatal kulturális, sport, köznevelési, egészségügyi és szociálpolitikai főosztály osztályvezetője megkeresésünkre közölte: a szociális ellátás területén is hatályos jogszabályok határozzák meg, hogy milyen követelmények állíthatók az ápoló-gondozó intézményekbe munkafelvételre jelentkezők elé. A vonatkozó passzus alapján az lehet közalkalmazott, aki büntetlen előéletű, tizennyolc évesnél idősebb, továbbá magyar állampolgárságú, vagy külön jogszabály szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, illetve bevándorolt vagy letelepedett.

A hivatal illetékese kifejtette, a munkavédelemről szóló törvény előírásai alapján a munkáltatónak foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot kell biztosítania a munkavállaló számára. Ennek során az egészségügyi szolgáltató a munkavégzésre történő alkalmasságot vizsgálja, illetve egészségiállapot-felmérés történik, amely egy esetleges munkahelyi baleset hatásainak objektív megállapításához is segítséget nyújt. Az egészségügyről szóló törvény, továbbá az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény rendelkezik az orvosi titoktartásról, illetve a beteg kötelezettségeiről: ezek értelmében a felvétel előtt álló munkatárs köteles az orvost az egészségi (fizikai, mentális) állapotáról tájékoztatni. Az elmondott adatok ellenőrzésére azonban a foglalkozás-egészségügyi szakorvosnak nincsenek jogszabály által biztosított eszközei. A szakorvosokra, egészségügyi ellátókra a törvényekben foglalt titoktartás egyaránt érvényes, harmadik személy számára nem adható ki, kivéve, ha ezt jogszabály írja elő.

Tehát a Főpolgármesteri Hivatal szerint ebben az esetben nem volt olyan jogszabály, amely előírta volna a munkavállaló pszichiátriai vizsgálatát, de ha lett volna, akkor sem feltétlenül juthatott volna ez a munkáltató tudomására.

A témára vonatkozó kérdéseinket feltettük az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás nyújtására jogosult orvos végezhet. Lehetőség van foglalkoztathatósági vizsgálat elvégzésére is, ezt kérelmezheti a munkáltató és a munkavállaló egyaránt, a vizsgálat eredménye egy évig érvényes. A minisztérium válaszában kitért rá: a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat keretében az egészségügyi törzslapon a korábbi betegségeket és kezeléseket is fel kell tüntetni, és ha alkalmatlan minősítést kap a munkavállaló, nem töltheti be a munkakört, illetve nem foglalkoztatható.

Korábban is történt már dolgozók által elkövetett bántalmazás szociális intézményben: 2010 elején derült ki, hogy a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthon két ápolója vert és szexuálisan bántalmazott több beteget. Egészségügyi intézményben is volt gyilkosság: 2009-ben szabadult a börtönből a „Fekete Angyal” néven elhíresült, korábban nővérként dolgozó F. Tímea, aki hét betegnek adott be halálos injekciót. Hasonló esetre külföldön is akadt példa: májusban testi sértés miatt állítottak bíróság elé Dél-Afrikában egy 40 éves ápolónőt, aki veréseknek és kínzásoknak tett ki egy rákbeteg nőt egy otthonban. Az esetre úgy derült fény, hogy a nő lánya egy kamerát rejtett el, amely rögzítette, mi okozza édesanyja megmagyarázatlan sérüléseit. A gégerákos idős nő ugyanis betegsége miatt nem tudta elmondani, hogy mi történt vele, de végül a rejtett kamera leleplezte, hogyan keletkeztek a sérülései.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.