Fokozódik a hazai terrorveszély?

Erősíti hazánk védelmét a kormány, ami feltehetőleg összefügg a mélyülő migrációs válsággal.

Markotay Csaba
2015. 08. 13. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább erősíti Magyarország terrorizmus elleni védelmét a kormány – legalábbis ez derül ki abból az előterjesztésből, amely módosítaná a Terrorelhárítási Központ (TEK) működésével összefüggő egyes kormányrendeleteket. A jogszabálytervezet szerint a légi közlekedés biztonságának szavatolásába is bevonnák a Terrorelhárítási Központot. A terrorizmust elhárító szerv kijelöléséről szóló rendelettervezet szerint a TEK – a nyomozó hatóságok, a rendvédelmi szervek, továbbá az ügyészség felkérésére – felléphet a légi közlekedés biztonságát sértő vagy veszélyeztető jogellenes cselekmények esetén, és elfoghatja, illetve előállíthatja az elkövetőket. Azt is egyértelművé tennék, hogy a TEK irányítja a többi között „a légi közlekedés ellen folyamatban lévő jogellenes cselekmények felszámolását Magyarország földfelszínén és a jármű fedélzetén”. A belügyminiszter által jegyzett előterjesztés indoklása szerint „kiemelt közérdek”, hogy a légi közlekedés védelme érdekében a Terrorelhárítási Központ felkérésre intézkedhessen. A javaslat biztosítja például a repülőgép fedélzetén elkövetett csoportos garázdaság esetén is a hatékony fellépést.

Azt egyelőre nem tudni, mi indokolja a módosítást, a hatóságok kaptak-e olyan információt, amely okot adhat erre. Kerestük a Belügyminisztériumot, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.