Horgászati tilalmat rendeltek el a Kaposon

Az élővizet ért szennyeződés miatt tömeges halpusztulás alakult ki.

MTI
2015. 08. 29. 22:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányhivatal közleménye szerint az élővizet ért szennyeződés következtében kialakult tömeges halpusztulás miatt elrendelt tilalom visszavonásig érvényes.

Bázelné Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére elmondta, hogy szerdán éjjel egy biztonsági szelep meghibásodása miatt ammónia került a levegőbe a Kométa 99 Kft.-nél, amit másnap már nem mértek. Ezt követően tettek bejelentést horgászok halpusztulásról a Kapos folyóban, amelynek okát a környezetvédelmi hatóság vizsgálja. A hatósági vizsgálat fogja kideríteni, van-e összefüggés a Kométánál történt ammóniaszivárgás és a halpusztulás között – tette hozzá.

Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke úgy fogalmazott: „két éven belül másodszor nullázták le a folyót”, hiszen 2013 őszén a kaposvári cukorgyárból került vinasz okozott a jelenlegihez hasonló teljes pusztulást a folyó halállományában. Mint kifejtette, a cukorgyári vízszennyezés után több mint egy év elteltével kezdett végre újra visszaállni a kis folyó halfaunája, ezért különösen nagy csapásként éli meg a 2300 tagú horgászegyesület az újabb halpusztulást.

Szerdán éjjel a Kométa 99 Zrt. kaposvári sertésfeldolgozó telephelyén ammónia szivárgott, két embert kórházba vittek. A helyszínre riasztott katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett a környéken, az Izzó utcában magas gázkoncentrációt érzékeltek a műszerek. A szomszédos gyárat és üzemet kiürítették. Az ammóniafelhő Kaposvár toponári városrésze felé terjedt, azonban nem érte el a lakott területet. A hibát rövid időn belül elhárították a Kométánál, a szivárgás megszűnt, így másnap a telephelyen és a környékén is újraindult a termelés a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.