Kaszinók: új szabályok

A játékadó bevételének egy részét prevencióra fordítanák.

Nagy Áron
2015. 08. 07. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős változásokat hoz a szerencsejáték-szervezésben egy október 1-jétől hatályba lépő törvénymódosítás, amely például bevezeti a sérülékeny személyek fogalmát. Ezzel a jövőben nemcsak a kiskorúakat védik a káros hatásoktól, hanem mindazokat, akiknek a cselekvőképességét a bíróság kóros játékszenvedély miatt korlátozta vagy kizárta, illetve azokat is, akik a játékszenvedélyük miatt önkorlátozó nyilatkozatot tettek.

Az új szabályokról a közelmúltban Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára adott részletes tájékoztatást az LMP-s Ikotity Istvánnak, miután a képviselő írásbeli kérdést intézett a minisztériumot vezető Varga Mihályhoz.

Tállai András válaszlevelében felhívta a figyelmet, hogy októberig létrehozzák az önkéntes és a bírósági korlátozások elektronikus adatbázisát. Az elsejei hatálybalépés után ugyanis a személyazonosításhoz kötött játékfajták – az online és a hagyományos kaszinó, a kártyaterem és a távszerencsejáték – esetén a szervezőknek kell ellenőrizniük, hogy játékosaik adatait tartalmazza-e a rendszer. Amennyiben igen, úgy „nem engedhetik őket asztalhoz”. Említésre méltó az az újítás is, hogy 2016-tól kezdődően a kaszinók játékadójának három százalékát kifejezetten játékosvédelmi és karitatív célokra fogják fordítani.

A levélből egyébként további érdekességek derülnek ki a szenvedélybetegekről, valamint az illegális játékok elleni fellépés helyzetéről. Ami az előbbit illeti, egy Tállai András által idézett kutatás szerint a felnőttek csaknem fele játszott már életében, de a teljes népesség alig másfél százaléka sorolható a szenvedélybetegek közé. A kormány azonban – mint érezhető – ezt is soknak tartja.

Az engedély nélkül működő játéktermekről, online kaszinókról szólva az államtitkár megjegyezte: 2014-ben csaknem 10 ezer helyszíni ellenőrzést tartottak az adóhatóság munkatársai; 328 esetben bírságot szabtak ki, 91 esetben pedig büntetőfeljelentést tettek tiltott szerencsejáték szervezése miatt. Figyelemre méltó, hogy tavaly 2013-hoz képest háromszorosára, 153-ra nőtt azoknak az üzleteknek a száma, amelyeket a feltárt visszaélések miatt bezárattak.

Ennél is jobban nőtt a blokkolt honlapok száma: a világhálón zajló illegális játék visszaszorítására indított akciónak 2014-ben még csak 82 weboldal esett áldozatul, idén júniusig viszont már 283-ra nőtt az elérhetetlenné tett oldalak száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.