Lezárt utak, elakadt autók, számtalan segélykérés

Több BKK-járat terelőúton közlekedik vagy nem jár. Az éjjel több mint száz helyen dolgoztak a fővárosi tűzoltók.

MTI
2015. 08. 18. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKK Infó honlapján található információ szerint útbeszakadás miatt a 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Március 15. teret és a Fővám téri megállót.

Hasonló okból a 47-es és a 49-es villamos sem jár a Fővám tér és a Deák Ferenc tér között, ott a 15-ös és a 9-es busszal, illetve a 4-es és 3-as metróval lehet utazni. Szintén autóbusz ajánlott a 83-as troli helyett, amely a Fővám tér és az Orczy tér között nem közlekedik.

A BKK Facebook-oldalán tájékoztat arról, hogy a Szépvölgyi utat lezárták a Bécsi útnál, mert beszakadt az útpálya. A 29-es autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Szentlélek tér felé nem érinti a Kolosy tér és a Zsigmond tér megállót.

Hétfő este tíz óráig több száz bejelentés érkezett az özönvízszerű eső miatt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletére, több mint harminc helyszínen késő este is dolgoztak a fővárosi hivatásos tűzoltók a káresemények felszámolásán – közölte hétfő késő este az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Szinte kivétel nélkül vízbetörésekhez riasztották az egységeket. Az esővíz középületek és lakóépületek alagsori helyiségeit, pincéit árasztotta el, s komoly gondot okozott az utcákon hömpölygő víz is, amelyben több jármű is elakadt – tájékoztatott az OKF.

A második kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Lövőház utca környékén is tűzoltók mentették ki több gépjárműből a bent rekedt embereket.

A Pöttyös utcai metró aluljárójában állt a víz, emiatt a szerelvények rövid ideig nem álltak meg az állomáson. A Corvin közi aluljáróban negyven centiméter magasan állt a víz. Szintén víz árasztotta el a huszadik kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak.

A tizenharmadik kerületi Béke téren hét autó rekedt a hatvan centiméter magas vízben, ezeket tűzoltó gépjárművel vontatták biztonságos helyre.

A harmadik kerületi Szépvölgyi úton egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ezért öt lakónak kellett elhagynia az épületet. A város több pontján árasztott el trafóházakat a víz, Budapesten harmincegy elektromos alállomást öntött el a csapadék, ezekből az áramszolgáltató szakembereivel közösen távolítják el a csapadékot a tűzoltók. A hivatásos tűzoltók munkáját önkéntes egységek is segítették – közölte a katasztrófavédelem.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri, hogy ha egy bejelentés már nem aktuális, hívják fel ismét a segélyszámot, és mondják le a segélykérést, mert ezzel megkönnyítik a munkát.

Boross Norbert, az Elmű szóvivője arról tájékoztatott, hogy a vihar és a heves esőzés következtében huszonhat helyen áztak be pincék, főként a pesti oldalon, emiatt mintegy negyvenezer háztartásnál kapcsolták le az áramot biztonsági okból.

Megkezdődött a szivattyúzás és a berendezések szárítása, így reggel hat órakor már csak tizenhat helyszínen, nyolc-kilencezer fogyasztónál nem kapcsolták vissza az áramot.

@everydaybudapest által közzétett videó,

A hétfő délutántól estig tartó felhőszakadás gondokat okozott az ország vasútközlekedésében. A dél-balatoni vonalon továbbra is késésekre kell készülni – közölte a Mávinform kedd reggel.

A Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes-vonal Balatonszentgyörgy és Fonyód közötti szakaszán a délutáni heves felhőszakadás miatt több helyen is vízátfolyások keletkeztek, a hatalmas mennyiségű víz a balatonmáriafürdői állomáson mintegy két kilométer hosszú szakaszon kimosta az ágyazatot a váltók és a sínek alól. Emiatt az érintett szakaszon bizonytalan ideig szünetel a vonatforgalom.

A vasúttársaság vonatpótló buszokat rendelt, amelyek Fonyód és Balatonszentgyörgy között közlekednek. A személyszállító vonatok felármentesen vehetőek igénybe Budapest – Déli pályaudvar, Kelenföld, Székesfehérvár, Siófok, Nagykanizsa és Gyékényes között.

Kedden a tervek szerint több vagon ágyazatkavicsot szállítanak Balatonmáriafürdőre, hogy kijavítsák a pályát. A munka menetétől függ, hogy mikor indul meg újra a vonatközlekedés a dél-balatoni vonal teljes hosszán.

Már sikerült megjavítani a Budapest–Győr–Hegyeshalom-, a Budapest–Hatvan–Miskolc- és a Budapest–Cegléd–Szolnok–Békéscsaba-vonalakon késéseket okozó meghibásodott biztosítóberendezést. Ezeken a vonalakon kedd hajnalra már helyreállt a menetrendszerű vonatközlekedés, olvasható a Mávinform közleményében.

Még mindig szivattyúznak az elöntött balatoni településeken, ahol a hétfő délután lezúduló nagy mennyiségű esővíz pincékbe és lakóházakba tört be – közölte kedd délelőtt a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy tájékoztatása szerint Balatonújlakon, Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron a csatornák nem tudták elvezetni a csapadékot, 21 helyszínen dolgoztak a szivattyúk hétfő éjszaka. A marcali hivatásos tűzoltók mellett kéthelyi és balatonkeresztúri önkéntesek dolgoztak a víz eltávolításán, valamint egy kaposvári egységet is a helyszínre vezényeltek.

A tűzoltók egy-egy átereszt megtisztítottak, ezután a felgyülemlett víz lassan apadni kezdett, de a szivattyúk folyamatosan dolgoznak – tudatta a szóvivő, hozzátéve: Balatonmáriafürdőről és Balatonkeresztúrról még mindig érkeznek bejelentések a megyei műveletirányítási központba.

Közölte továbbá, hogy egy balatonmáriafürdői gyerektábor 100 lakóját ideiglenesen a balatonkeresztúri sportcsarnokban helyezték el éjszakára. Az épületekbe betört a víz, ezért azokat fertőtleníteni kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.