Luxuskastély százmilliós felárral?

Százmilliót spórolhatott volna az MNB alapítványa, ha egy másik ingatlanos cégen keresztül vett volna meg egy luxuskastélyt.

2015. 08. 12. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délelőttig elérhető volt az interneten annak a svábhegyi, Mátyás király úti luxuskastélynak az ingatlanhirdetése, amelyet – mint tegnap megírtuk – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány februárban nettó 1,038 (bruttó 1,3) milliárd forintért vásárolt meg. A hirdetésben azonban nettó 950 millió forintos összeg szerepelt, amely csaknem százmillióval alacsonyabb az alapítvány által kifizetettnél. Ráadásul ez csupán irányár, tehát alkudni is lehetett volna belőle. Megkeresésünkre az ingatlanos cég vezetője elzárkózott a nyilatkozattételtől, azt viszont elárulta, azért volt nyilvános mostanáig a hirdetés, mert a korábbi tulajdonos (az offshore hátterű Wakefield Kft. – a szerk.) nem tájékoztatta őket arról, hogy a kastélyt már eladták.

Az adásvétel további érdekessége, mint azt a 444.hu felfedezte, hogy a Mátyás király úti kastélytól gyakorlatilag egyháznyira, a Gereben utca 6. szám alatt lakik Matolcsy György jegybankelnök. Szerettük volna megtudni az MNB alapítványától, hogy a kastély megvételekor szempont volt-e az elnök házának közelsége, illetve miért fizettek a piaci árnál közel százmillió forinttal többet az ingatlanért, de nem válaszoltak. Bár hétfői közleményük szerint a kastélyban geopolitikai képzési központ lesz, úgy tudjuk, az MNB eredetileg külföldi vendégeinek elszállásolására vette volna az épületet. Értesülésünket a jegybank nem kívánta kommentálni.

– Matolcsy György mielőbbi távozása pártoktól független közérdek – írta közleményében Tukacs István MSZP-s parlamenti képviselő. A Jobbik azonnali vizsgálatot követel az ügyben; Volner János alelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy az MNB újabb luxuspalotákat vásároljon. Varju László, a DK alelnöke azt követelte: Matolcsy hozza nyilvánosságra, kik állnak a magyar közpénzből jó üzletet csináló offshore cég mögött. A liberálisok szerint Matolcsyék „precedensértékű lopássorozatot hajtanak végre a magyar állampolgárok kárára”.

Mint tegnap megírtuk, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány a Várban, az Úri utca 72. alatt is vett egy műemlék épületet nettó 795 millió forintért; itt rendezik majd be az alapítvány székházát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.