Megtartja fotósát Balog Zoltán

Havi legfeljebb nyolcvanórányi fotózásért bruttó 660 ezer forintot kaphat az emberierőforrás-miniszter régi-új fényképésze.

2015. 08. 13. 5:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásban választott fényképészt a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) még júliusban – derül ki a kormányzati portálon nyilvánosságra hozott vállalkozási szerződésből. Bartos Gyula fotós havi bruttó 660 ezer forintot keres majd azzal, hogy megörökíti a miniszter és államtitkárai részvételével zajló eseményeket, és fotódokumentációt készít róluk. Bartos megbízása egyébként nem új keletű: már tavaly is a minisztérium fotósaként dolgozott, igaz, akkor még csak bruttó 500 ezer forintért végezte a rá bízott feladatokat.

A vállalkozási szerződésből kiderül: a korábbi évek tapasztalatai alapján a fényképésznek mintegy havi húsz eseményen kell részt vennie, amelyek egyenként hozzávetőlegesen két munkaórát jelentenek. E mellett havonta egy, de legfeljebb öt egész napos esemény is adódik, amely külön-külön nyolcórás igénybevételt jelent. Vagyis legrosszabb esetben havi nyolcvanórányi fotózásért kaphat 660 ezer forintot.

Megkeresésünkre az Emmi sajtóosztályán azt közölték: a közbeszerzési törvény alapján a 25 millió forint alatti becsült értékű beszerzéseknél hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás írható ki. Mint írták, azért Bartos Gyula nyerte az eljárást, mert ő adta a legalacsonyabb árajánlatot.

Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is alkalmazott fényképészt Déri Miklós személyében, aki korábban a Magyar Narancs fotósa volt. Déri cége 2004 és 2010 között legkevesebb bruttó 60 millió forintot keresett az éppen regnáló miniszterelnök személyi fotósaként. A 2010-es kormányváltás után az Országház alagsorában egy páncélszekrényben 178 CD-t és DVD-t találtak, mellettük egy 2009. október 14-i keltezésű levéllel, amelyben Déri azt írta: „A mai napon leadtunk kétdoboznyi adathordozót (CD-t és DVD-t) megsemmisítésre.” A hivatal azonban nem semmisítette meg a fotókat. Így előkerültek olyan képek, amelyeken például Gyurcsány Ferenc haját vágják, vagy amelyen egy ismeretlen személy horgászik. Saját fotóst alkalmaz Orbán Viktor miniszterelnök is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.