Nincsenek már idősek a titkosszolgálatoknál

Kiss Zoltán bebizonyította, hogy felkészült, az AH főigazgatói posztjára való „alkalmassága nyilvánvaló”.

MTI
2015. 08. 28. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AH főigazgatóját a belügyminiszter előterjesztésére a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. A főigazgató alkalmasságáról az előterjesztés előtt a nemzetbiztonsági bizottság foglal állást. Pintér Sándor belügyminiszter múlt kedden kezdeményezte Kiss Zoltán ezredesnek az AH főigazgatóvá való előterjesztését megelőző nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatását.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke az ülés kezdetén elmondta: Kiss Zoltánt a testület ismeri. Az ezredes évek óta rendszeresen részt vesz a nemzetbiztonsági bizottság ülésein. A belügyminiszter nevében Tasnádi László ajánlotta Kiss Zoltánt a testületnek. A rendészeti államtitkár elmondta: Kiss Zoltán az elmúlt években az AH-nál, annak jogelődjénél, a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, valamint a BM-nél gyakorlati és szakmai munkát is végzett. Több kormányon átívelően látta, hogy működik a titkosszolgálatok irányítása.

Tasnádi László kitért arra is: lehet olyat hallani, hogy a 34 éves Kiss Zoltán „túl fiatal” lenne. Erre reagálva azt mondta: a titkosszolgálatokban „már csak mutatóban” vannak öregek. Így a fiatalság nem akadály – tette hozzá. Kiemelte: a titkosszolgálati munkát „szakmai munkának” gondolják, és Kiss Zoltán az elmúlt öt évben bizonyította szakmai alkalmasságát.

Kiss Zoltán a nyílt ülés keretében a sajtó előtti bemutatkozásában elmondta: 2005 óta teljesít hivatásos szolgálatot. Részt vett az AH jogelődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája munkájában. A BM-ben a védelmi és nemzetbiztonsági koordinációs tevékenység különböző területein dolgozott, a tárca rendészeti államtitkárságának rendészeti koordinációs főosztályának vezetője is volt. Május 16-a óta az AH szervezeti átalakítása érdekében szükséges feladatok koordinálásáért, végrehajtásuk biztosításáért felel miniszteri biztosként – tette hozzá.

Kiss Zoltán részletes életrajzát, vezetői terveit azonban csak zárt ülés keretében kívánta ismertetni. Így – kérésére – pár perc után a nyilvánosság kizárásával folytatódott az AH főigazgató-jelöltjének meghallgatása.

Göbölös László dandártábornok, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi főigazgatója maga kérte felmentését beosztásából, és a miniszterelnök 2015. március 15-ei hatállyal mentette fel. Azóta Földes Gyula, az AH főigazgató-helyettese irányítja a szervezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.