Önkényesen döntött a Klik

Az iskolafenntartó megszegte a szabályokat, és az ombudsmannak sem válaszolt.

Csókás Adrienn
2015. 08. 01. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapvető jogok biztosa több intézkedést is kér az emberi erőforrások miniszterétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) mulasztása miatt – derül ki Székely László friss jelentéséből. Az ombudsman és a nemzetiségek védelmét ellátó biztoshelyettes friss jelentése szerint több alapjog megsértésének gyanúja is felmerült, amikor a Klik bicskei tankerülete nem biztosította a nemzetiségi önkormányzat számára a törvényben előírt egyetértési jogot a Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola intézményvezetőjének megbízásához.

Székely László és Szalayné Sándor Erzsébet emlékeztettek arra, hogy a köznevelési törvény előírása alapján az állami fenntartónak be kell szereznie a nemzetiségi önkormányzat egyetértését, amikor nemzetiségi nevelésben-oktatásban közreműködő intézmény vezetőjének megbízásáról van szó.

A bicskei tankerület igazgatója szerint azonban nem történt mulasztás, és hasonlóképp látja a helyzetet a köznevelési államtitkár is. Czunyiné Bertalan Judit arra hivatkozott, hogy az ominózus igazgatót egy kivételszabály alapján bízták meg (miután az eredeti pályázat megfelelő szakképzettséggel rendelkező jelölt híján eredménytelen lett), amely kivételes eljárásra nem vonatkozik az egyeztetési kötelezettség.

A biztosok azt mondják, hogy az általános szabály útmutatásai alapján kellett volna eljárni.

– A nemzetiségi önkormányzatok az együttdöntési jogosítványaik következetes alkalmazásával tehetnek legtöbbet a kulturális autonómia megteremtése érdekében, és ennek közvetett korlátozása is súlyosan sérti az érintett közösségek alapjogait – olvasható a jelentésben. A Klik jogalkalmazása így a biztosok szerint „visszásságot okoz”.

Az államtitkár mellett a Klik megbízott elnökét is megkereste az ügyben az ombudsmani hivatal, de mint írták, a központ sem a megadott 30 + 15 napos határidőn belül, sem a jelentés kiadásának pillanatáig nem küldött választ Székelynek. Ennek kapcsán a jelentés külön leszögezi: önmagában alapjogi visszásságot jelent, ha a vizsgált hatóság – a törvényen alapuló együttműködési kötelezettségét megszegve – akadályozza a biztost és helyetteseit alkotmányos jogkörük gyakorlásában.

A biztosi hivatal végül több ponton is az emberi erőforrások miniszterének beavatkozását sürgette: egyebek mellett felkérték a tárcavezetőt, hogy a konkrét esetben kötelezze a tankerületet az eljárás újbóli lefolytatására, továbbá utasítsa a Klik és az illetékes tankerületek vezetőit, hogy előre meghatározott időközönként személyesen egyeztessenek a nemzetiségi önkormányzatokkal a nemzetiségi iskolák tevékenységével, működésével kapcsolatos tartalmi kérdésekről. A biztosok szerint indokolt lenne egy jogértelmezési útmutató kiadása is a tankerületek számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.