Pintér jóváhagyta a határvadász századok felállításáról szóló tervet

Kezdetét veheti a szakmai, logisztikai feladatok részletes kidolgozása.

MTI
2015. 08. 24. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos rendőrfőkapitány 48 órán belül tájékoztatást ad a magyar–szerb államhatár rendjének védelmét kiegészítő rendőri egység létrehozásáról.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt keddi kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy határvadász századok jönnek létre a rendőrségen belül, vagyis több ezer rendőrt vezényelnek a déli határra, hogy megvédjék a határszakaszt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a miniszterelnök a kormány javaslatára kérte azt a belügyminisztertől, hogy a rendőrség szervezetén belül határvadász századokat állítsanak fel.

Ismét megrongálták a gyorstelepítésű drótakadályt a határon a Szerbia felől érkező migránsok – jelentette hétfőn a határról az M1 tudósítója.

Beszámolója szerint migránsok átvágták a drótot, és ruhákat, hálózsákokat dobtak át rajta, hogy ne sértse meg őket a penge, amikor átmásznak alatta vagy rajta.

Elhangzott az is, hogy a Röszke melletti vasútvonalnál, ahol nincs kifeszítve drót, folyamatosan érkeznek a bevándorlók a síneken gyalogolva. Itt egész nap rendőrök vannak, akik egy gyűjtőpontra irányítják őket.

Szintén az M1 műsorfolyamában este azt jelentette a tudósító a helyszínről, hogy a vasúti síneken több százan érkeznek Magyarországra Szerbia felől, kevesebb mint fél óra alatt 200-250-en lépték át a zöldhatárt, reggel óta pedig csak a vasúti sínek mentén mintegy 700-an. A tudósítás szerint azok a migránsok érkezhettek meg most, akiket a múlt héten egy időre föltartóztattak a macedón-görög határnál, majd továbbengedték őket.

Közben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) huszonöt nyomozót vezényelt Csongrád megyébe, hogy segítsék az ottani rendőrök munkáját. Elsősorban az illegális határátlépőket szeretnék feltartóztatni, valamint megfékezni az embercsempészetet.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője elmondta: az átvezényelt rendőrök főként embercsempészés és jogellenes tartózkodás elősegítése miatt indított eljárásokban vesznek részt.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültügyi információs rendszere zavartalanul, fennakadás nélkül működik – jelentette be a Belügyminisztérium (BM). A közlemény szerint a hivatal hétfő reggel 8 óráig 130 379 menedékjog iránti kérelmet rögzített.

Emlékeztettek, hogy a BÁH azokat az illegálisan Magyarországra érkező külföldieket tudja regisztrálni, akik a rendőrség előtt kinyilvánították szándékukat a menedékjogi kérelem benyújtására, és akiket a jogszabályi előírásoknak megfelelően a rendőrség előállít a menekültügyi hatósághoz.

A menekültügyi hatóság minden előállított menedékkérő esetében kijelöli azt a befogadóállomást, ahol a menedékkérőnek tartózkodnia kell, egyidejűleg ellátja őket a szükséges ingyenes utazási igazolással. Bár a menedékkérőknek 24 órán belül meg kell érkezniük a számukra kijelölt befogadóintézménybe, döntő többségük nem jelentkezik ott – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.