időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Speciális tervekkel készülnek az augusztus 20-ai állami ünnepségre

MTI
2015.08.11. 12:12

A budai fonódó villamos építési munkálatai miatt a kilövési helyszíneken változtatni kellett.

Erről számoltak be a rendezvényeket szervező Honvédelmi Minisztérium (HM), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), az Országos Mentőszolgálat és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői kedden Budapesten, a Gellért-hegyen tartott sajtótájékoztatón. Kun Szabó István, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: az állami ünnep központi programjai – amelyeket a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal szervez – augusztus 20-án a Parlament előtti Kossuth téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. A központi programsorozat pedig szokás szerint az esti tűzijátékkal zárul.

Az államtitkár felidézte, hogy idén a budai fonódó villamos építési munkálatai miatt a kilövési helyszíneken változtatni kellett. Az egyik kilövési pont a Gellért-hegyen lesz, s szintén újdonság, hogy idén a Dunáról katonai pontokról lövik majd fel a pirotechnikai eszközöket. Hozzátette: a legjobb látvány a Lánchíd, az Erzsébet és Szabadság híd vonalában lesz majd. Mint kiemelte: a legfontosabb a programokon részt vevők biztonsága. Az ezért felelős Operatív Törzs – melyben többek között az OKF, az ORFK, a mentőszolgálat és a meteorológiai szolgálat is képviselteti magát – augusztus 20-án reggel 7 órakor kezdi, majd az este 9 órakor kezdődő tűzijáték utáni mentesítési munkálatok befejeztével zárja munkáját. Az Operatív Törzs félóránként elemzi az időjárási helyzetet, jelentéseket. A nap folyamán az Operatív Törzs vezetője, Kun Szabó István bármikor dönthet az egyes programok kezdési időpontjainak módosításáról.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta: az OKF számára a tűzijáték biztosítása nem új feladat, s mivel a korábbi években is volt már kilövési helyszín a Gellért-hegy, ebben is van tapasztalatuk. A hegyen az esetlegesen visszahulló tűzijáték-maradványok okozhatnak problémát. Ezért itt a tűzoltók már augusztus 20-án délelőtt locsolni fognak s a tűzijáték idején is készenlétben lesznek a helyszínen.
Az OKF biztosítási terve szerint összesen száz ember, 19 gépjárművel, a Dunán 3 mentőhajóval és egy tűzoltóhajóval gondoskodik a központi programsorozat biztonságáról – fejtette ki Bérczi László.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója elmondta: részletes mentési tervben rögzítették, hogy aznap melyik időszakban, hol és milyen egységek látják el a fővárosi programok egészségügyi biztosítását. E szerint 34 plusz mentőegységet állítanak szolgálatba: 26 kint lesz a különböző helyszíneken, 8 mentőegység pedig a közeli mentőállomásokon lesz tartalékban. A mentőszolgálat tömeges baleseti egységekkel is készül. A felszereléshez tartozik egy percek alatt bárhol felállítható tömeges baleseti sátor, amely szükség esetén ellátóhelyként működhet. Győrfi Pál elmondta továbbá, hogy nemcsak a helyszíneken lesznek készenlétben, augusztus 20-án a mentőszolgálatnál egy külön mentési-irányítási központ is működni fog. A kommunikációs igazgató az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondta: az ünnepi rendezvényeken jellemzően, rosszullétek, ájulások, leesések miatt szokták a mentők segítségét kérni.

Szabóné Csontos Stefánia, az ORFK kommunikációs szolgálatának vezetője felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség honlapján folyamatosan tájékoztatnak majd az esetleges forgalomkorlátozásokról, lezárásokról. A rendőr ezredes arról is tájékoztatott, hogy kedd reggel 8 óráig országszerte 148 bejelentés érkezett augusztus 20-ai rendezvény megtartásáról. Ezek között a központi állami programok mellett vannak önkormányzati, kulturális események s a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények is. Az ORFK képviselője hangsúlyozta: ha bárki megzavarja a rendezvényeket, azzal szemben gyorsan és határozottan lép fel a rendőrség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.