Tarlós: Lehet, hogy csak egy tranzitzóna lesz

A főpolgármester a Kossuth rádióban elképzelhetőnek nevezte, hogy csak egyetlen tranzitzóna lesz a fővárosban.

MTI
2015. 08. 26. 7:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenti Szabolcs elmondta: a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületén fogták el a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országosan kedden tiltott határátlépés miatt 2533 embert fogtak el a rendőrök, és három fővel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – közölte a Police.hu-n szerdán az ORFK.

Ismét megszólalt a menekülthelyzet kapcsán Tarlós István: a Kossuth rádióban szerdán elképzelhetőnek nevezte, hogy csak egyetlen tranzitzóna lesz a fővárosban.

„Nagyon valószínű, hogy a pályaudvarokról ezeket a zónákat kijjebb fogjuk vinni. Az is lehetséges, hogy egyetlen ilyen zóna lesz” – fogalmazott a 180 perc című műsorban Tarlós István, hangot adva azon reményének, hogy a parlament hamarosan olyan döntést hoz, amely „ezt a helyzetet kezelhetőbbé teszi”. Hangsúlyozta: nem szüntetik meg a szolgáltatást, amelyet humanitárius okok mellett azért vezettek be, hogy „a budapestieket védjük az anarchikus állapotoktól”.

Tarlós István tényként említette, hogy csütörtökön születik végleges döntés tranzitzónaügyben; ezt előző este még csak valószínűsítette az M1 műsorában, akkor még két helyszínről beszélve. Akkor a főpolgármester arról beszélt: mivel az osztrákok már nemigen engedik be a migránsokat, ezért nem logikus tovább fenntartani a központi pályaudvarokon ezeket a zónákat.

A Hír TV helyszíni tudósítója arról beszélt: a migránsok jelenleg teljesen elfoglalták a Keleti Pályaudvar területét, moccanni sem lehet a családoktól, sátraktól. A civilek is örülnének, ha egy helyre terelnék az illegális bevándorlókat, mert így egy helyre tudnák koncentrálni a segélykapacitásaikat. Az új helyszínről csütörtökön dönthetnek, a költöztetés néhány hét múlva történhet meg, a civilek ugyanakkor a hétvégétől tartanak, amikor kapacitásukat két-háromszor meghaladó migránstömeg érkezését várják.

Földi László titkosszolgálati szakértő szerint a földrészünkre zúdult menekültáradat egy olyan háború része, amelyet Európa kezdett Amerika szövetségeseként Afganisztánban, Irakban, Líbiában vagy az „arab tavasz” támogatásával.

A szakértő az M1 szerda reggeli műsorában arról beszélt: a menekülthullám várható volt, és azért most érkezett, mert szervezői meg akarják mutatni, „a másik fél is erős tud lenni abban, hogy problémát okozzon, abban, hogy az emberek nyugalmát megzavarja”.

Hangsúlyozta, az Iszlám Állam vezetői „nem ostoba, összeállt terroristák”, vannak köztük jól kiképzett katonatisztek, titkosszolgálati vezetők, akik mostanra álltak össze és gondolták végig a visszavágás stratégiáját.

Vannak a világban olyan hatalmak, amelyeknek érdeke lehet Európa gyengítése – mondta Földi László, aki szerint „ha az uniót akarjuk védeni, akkor Európa biztosan elveszik”, hiszen attól, hogy „kitoljuk” az érkezőket az EU-tagállamokból, még Európában lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.