Beválhatott a kerítés? Erősödött a Fidesz

A Századvég csütörtökön közzétett kutatási eredményei szerint tovább erősödött a Fidesz támogatottsága.

MTI
2015. 09. 10. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember első négy napján, véletlenszerűen kiválasztott ezer felnőtt korú megkérdezésével végzett telefonos kutatás eredményei alapján a teljes lakosság körében a Fidesz támogatottsága a júniusi 30 után 31 százalék volt. Eközben a Jobbik 16-ról 15 százalékra rontott, az MSZP továbbra is 8 százalékon áll. Az LMP 6-ról 5 százalékra csökkent, a Demokratikus Koalíció 5-ről 6 százalékra javított, az Együtt továbbra is 2 százalékon áll. 1-ről 2 százalékra emelkedett a más pártokat támogatók aránya, a bizonytalanoké 32-ről 31-re csökkent.

A biztos szavazók körében a Fidesz 40-ről 41, az MSZP 15-ről 16 százalékra bővítette táborát, a Jobbik támogatottsága 27-ről 26 százalékra csökkent. Az LMP e körben 6-ról 5 százalékra rontott, a Demokratikus Koalíció 8, az Együtt 2 százalékon áll, míg más pártok továbbra is összesen a voksok 2 százalékával számolhatnak.

 

 

Szeptemberre magukra találtak a kormánypártok. Az év első felében jellemző bizonytalanság után júniusban mutatkoztak a fordulat első jelei. Mára egyértelművé vált, hogy a Fidesz–KDNP növekedése trendszerű. Az MSZP csökkenése megállt, a Jobbik gyengült – írják.

A Századvég adatai alapján szeptember elején a felnőtt népesség 25 százaléka a kormány távozását szeretné, maradását a ciklus végéig pedig a lakosság 71 százaléka. Június óta 6 százalékponttal nőtt a kabinet maradása mellett állók és 8 százalékponttal csökkent a távozását kívánók köre.

A Nézőpont Intézet szerdán hozta nyilvánosságra legfrissebb közvélemény-kutatását, e szerint is tartja a Fidesz-KDNP az elmúlt fél évben stabilizálódott táborát, és a többi párt támogatottsága sem változott érdemben júliusról augusztusra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.