Migráció – a bíráknál nincs vasárnapi zárva tartás

Százharminc bíró ugrik neki a feladatoknak.

MTI
2015. 09. 15. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben azt írták, hogy az OBH a Szegedi Törvényszék megnövekedett feladatainak ellátásához nemcsak a szükséges személyi feltételeket, hanem a tárgyi eszközöket is folyamatosan biztosítja.

A Szegedi Törvényszék munkáját mintegy 130 bíró segíti majd kirendeléssel: a Gyulai Törvényszékről kettő, a Szolnoki Törvényszékről pedig három bíró már szeptember 15-étől munkába áll Szegeden, míg a többiek – szükség esetén – negyvenes turnusokban váltják egymást. Az egyes törvényszékek és ítélőtáblák elnökei 90 bírósági titkárt és 245 bírósági tisztviselőt is kirendelnek a várható válsághelyzet kezelésére – írták. A kirendelt bírák és a titkárok egy része a többletfeladatokat saját munkája mellett látja el.

Az OBH közleményében hangsúlyozta: a Szegedi Törvényszék gondoskodik elegendő hivatali ügyintézőről és megfelelő tárgyalótermek kialakításáról, hogy méltó körülmények között fogadhassák az ügyfeleket.
A jogszabályi rendelkezés alapján a bíróságoknak a határzár jogellenes átlépésével, megrongálásával és építésének akadályozásával kapcsolatos büntetőügyeket minden más büntetőeljárást megelőzően kell lefolytatniuk – emlékeztettek. Az új típusú ügyek száma nagyban függ attól, hányan kísérlik meg a határon az említett cselekmények elkövetését, valamint attól, hogy a bevándorlási hivatal határozatai után mennyi ügy kerül majd bírósági szakba.

A megnövekedett ügyérkezés jelenleg a Szegedi Járásbíróság büntető ügyszakát és a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közigazgatási ügyszakát érintheti kiemelten – írták.

A Szegedi Járásbíróságon – ha az ügyérkezés ezt szükségessé teszi – a bírák hétköznapokon 8 órától 18 óráig meghosszabbított munkarendben, szombaton és vasárnap pedig 8 órától 16 óráig tárgyalnak majd.
A közigazgatási ügyszakban lefolytatandó felülvizsgálati eljárásoknál – ha személyes meghallgatásra van szükség – a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság épületét „kép- és hangfelvétel továbbítására alkalmas” eszközzel kötik össze az OBH által tranzitzónáknak nevezett áteresztőpontokon kialakított meghallgatószobákkal.

A bírósági szervezetrendszer egésze, azon belül pedig a jelen pillanatban többletfeladatok ellátásával megbízott Szegedi Törvényszék is folyamatosan és megfeszített erőkkel dolgozik azon, hogy a módosító törvény hatálybalépésétől kezdődően biztosítsa a szervezetre háruló többletfeladatok maradéktalan ellátását, az időszerű és magas színvonalú ítélkezést – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.