Nem lenne kötelező a ravatalozó, az illemhely és a vízvételi lehetőség

A lezárt temetőkre vonatkozó különleges szabályok bevezetését kezdeményezte a fideszes Lázár János és L. Simon László a parlamentnek.

MTI
2015. 09. 15. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két kormánypárti politikus képviselői indítványa pontosítaná a több évtizede lezárt, de a vallási előírások miatt fel nem számolható, élő hozzátartozók hiányában alig vagy egyáltalán nem látogatott temetőkre vonatkozó feltételeket, a mostani szabályozást feleslegesnek vagy teljesíthetetlennek ítélve.

A továbbiakban például csak a temető bekerítését vagy élősövénnyel való lehatárolását, illetve a hulladéktárolót tennék kötelezővé, míg a hatályos szabályzat egyebek mellett ravatalozót, illemhelyet, vízvételi lehetőséget is előír.

Emellett eltörölnének bizonyos nyilvántartási kötelezettségeket akkor, ha – a temető tulajdonosának, fenntartójának vagy üzemeltetőjének fel nem róható okból – a temetkezésekről vezetett korábbi nyilvántartások megsemmisültek.

A fideszes képviselők a vallási közösség tulajdonában lévő temetők esetében egyeztetési kötelezettséget írnának elő annak érdekében, hogy a beépítési előírásokat a vallási szokások figyelembevételével határozzák meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.