Nem marad itthon Wilhelm Fruzsina

Nagynénje megváltoztatta döntését. Elviszik a lányt az értelmi fogyatékosok otthonából.

Győr Ágnes
2015. 09. 03. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégsem marad Magyarországon Wilhelm Fruzsina. A napokban Malmőből hazatért árva lányt ugyanis nagynénje állítása szerint „nem tudta” Tordason hagyni az ottani pszichiátriai otthonban, ahol helyet biztosítottak volna a fiatalnak. Ruff Ágnes döntését lapunknak azzal indokolta, hogy szerinte az enyhén értelmi sérült unokahúgát súlyosan fogyatékos emberek közt elhelyezni ugyanolyan „embertelen” megoldás lett volna, „mint amilyen embertelen az, hogy a svédek nem akarják megtűrni Fruzsinát az országukban”.

Lapunk megkeresésére Inotay György, a tordasi Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthonának igazgatója megerősítette, noha először a lány és nagynénje is elégedett volt az otthonnal múlt csütörtöki megérkezésük után, pár óra elteltével a nagynéni úgy döntött, hogy mégsem hagyja ott Fruzsinát. Wilhelm Fruzsina a tervek szerint nagynénjével holnap visszautazik Malmőbe, de hogy utána mi lesz vele, nem lehet tudni. Információink szerint a svéd hatóságok nem véglegesítették a lány kitoloncolását, ez azonban alighanem előbb-utóbb megtörténik. A tordasi intézmény vezetője nyomatékosította, az állam minden fogyatékossággal élő személy ellátásáért felelősséget vállal, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság pedig ezután is készen áll arra, hogy gondoskodjon Fruzsináról, amennyiben erre igény van.

Az Index március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akarja küldeni Magyarországra az árva, értelmi sérült magyar lányt, aki az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjével. Két évvel korábban akkori gyámja látogatóba küldte  Svédországba, majd lemondott a felügyeleti jogairól. Svédországban élő nagynénje az elmúlt években azért küzdött, hogy elérje, unokahúgának ne kelljen visszatérnie Magyarországra. A lány helyzetének rendezésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is komoly lépéseket tett. Április elején Szijjártó Péter arról számolt be, rábukkantak két cégre, amelyek hajlandók lennének megrendelést adni 15 ezer euró értékben a nagynéni Svédországban bejelentett cégének. Ez elég lett volna ahhoz, hogy a lányt alkalmazni lehessen, legális keretet biztosítva ezzel kinti tartózkodásának. Múlt csütörtökön azonban Wilhelm Fruzsina Magyarországra jött, miután semmilyen megoldás nem született arra, hogy Svédországban maradhasson.

Lapunk augusztus elején számolt be arról, hogy noha Ruff Ágnes vállalkozása időközben 7000 eurót megkapott a megrendelésekből, a lányt a család még nem jelentette be. A nagynéni lapunknak akkor azt mondta, ezt pótolják, mihelyt hivatalosan elrendelik a lány kitoloncolását. Állítása szerint a megrendelésekből legfeljebb egy évig tudták volna fizetni a lány bérét; az azonban, hogy Wilhelm Fruzsina jogosulttá válhasson a letelepedésre, többévnyi legális tartózkodást feltételez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.