Orbán kabinetfőnöke lesz Rogán Antal

A velencei Fidesz-frakcióülésen új frakcióvezetőre tesz javaslatot a miniszterelnök.

MTI
2015. 09. 16. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal ezt a kormánypárti képviselőcsoport kétnapos kihelyezett tanácskozása előtt jelentette be a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján. Közölte, hogy az új frakcióvezető személyéről Orbán Viktor előbb a frakció elnökségével cserél eszmét szerda este, ezt követően teszi meg javaslatát, majd a képviselőcsoport megválasztja az új vezetőjét, akinek személyéről legkésőbb csütörtökön adnak tájékoztatást.

A leköszönő frakcióvezető közölte: Orbán Viktor még tavaly április–májusban kérte fel arra, hogy segítse a politikai munkáját, amit egy kis stáb létrehozásával tett az elmúlt hónapokban. Szeptember elején pedig arra kérte a kormányfő, hogy ezt a munkát kabinetfőnökként folytassa.

Arra a kérdésre, hogy milyen együttműködésre számít Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, Rogán azt válaszolta: „Lázár Jánossal több mint öt éve kiválóan dolgozom együtt”. Biztos abban, hogy ez most is zökkenőmentes lesz, hiszen mint mondta, közös céljuk van: „egy eredményes és sikeres kormányzás, és ebben kell segítenünk mindkettőnknek Magyarország megválasztott miniszterelnökét”.

A Fidesz–KDNP-frakció azt kéri Orbán Viktortól, hogy a migrációs válság európai kezelésekor három pontban tegye világossá a magyarok véleményét, egyebek között azt, hogy Európának is szigorítania kell a migrációval kapcsolatos álláspontját – mondta Rogán Antal.

A politikus a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: azt is kérik a miniszterelnöktől, tegye egyértelművé, hogy a magyar emberek szerint elsőként a külső határokat kell megvédeni, valamint azt, hogy Magyarország nem akar új, európai pénzből finanszírozott gigantikus menekülttábort, úgynevezett hotspotot. Ezekre az Európai Unió határain kívül van szükség – tette hozzá.

A Fidesz–KDNP emellett azt kéri a kormánytól, hogy az ország védelme érdekében, ha kell, folytassa a műszaki határzár építését.

A Fidesz–KDNP frakcióülésének kiindulópontja a migrációs válsággal kapcsolatban a nemzeti konzultáció eredményeinek értékelése. A bevándorlás kérdésében tartott konzultációban több mint egymillió ember vett részt, a döntésük pedig kötelez: az országot meg kell védeni, és szigorítani kell a bevándorlással kapcsolatos, eddig megengedő szabályokat – mondta Rogán Antal. Egyetértenek a kabinettel abban is, hogy minden létező rendőri, rendfenntartói és katonai erőt az ország határainak védelmére kell összpontosítani, ennek megfelelően a jövő héten a parlamentben támogatni fogják a rendőrségi és a honvédelmi törvény módosítását – tette hozzá.

Jelezte, hogy a frakcióülésen meghallgatják majd Orbán Viktor helyzetértékelését a migrációs válság kezeléséről és az európai álláspontokról.

A politikus hangsúlyozta: a Fidesz–KDNP kiáll minden rendőr és katona mellett, aki ebben az időszakban végzi a munkáját, és védi a határokat.

Rogán végül elmondta, hogy a kétnapos frakcióülésen téma lesz a bürokráciacsökkentő program, egyfajta állami rezsicsökkentés, amelyről Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől várnak előterjesztést, és amely már ősszel a parlament elé kerülhet.

A frakcióvezetőt arról is kérdezték, hogy az Alkotmánybíróság keddi döntése szerint alkotmányellenes a Kúria azon döntése, amely lehetővé tette a férfiak – nőkhöz hasonlóan – negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. Rogán Antal ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: az ügyben a Jobbik és az MSZP álláspontja álszent és szemforgató volt, mert amikor a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetőségéről döntött a parlament, akkor ezt a törvényt sem a Jobbik, sem az MSZP nem szavazta meg. „A mi álláspontunk akkor is világos volt: Magyarországnak joga van ahhoz, hogy a nőket pozitívan megkülönböztesse” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.