Összefoglaló: kérésre küldik az erősítést a szerbek a határra

Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre.

MTI
2015. 09. 16. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint a tömeg fél három körül vált agresszívvé, a rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel „a magából kivetkőzött emberek” megfékezésére, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesítette.

A szerb hatóságok haladéktalan fellépését kérte az agresszív bevándorlók csoportja ellen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ivica Dacic szerb külügyminisztertől – közölte a tárca szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a két miniszter délután telefonon egyeztetett, amelynek során Szijjártó Péter felhívta szerb kollégája figyelmét arra, hogy bevándorlók egy csoportja a régi röszkei határátkelőnél kövekkel és betondarabokkal folyamatosan támadja a magyar rendőröket.

Mivel a bevándorlók a támadást Szerbia területéről hajtják végre, ezért Szijjártó Péter határozottan arra kérte Ivica Dacicot, hogy a szerb hatóságok haladéktalanul lépjenek fel az agresszív bevándorlók csoportja ellen.
A szerb hatóságok tétlenségét a Jobbik is elképesztőnek nevezte a Röszke 2 határátkelőnél kialakult helyzetben, a DK ugyanakkor aránytalannak nevezte az illegális bevándorlókkal szembeni rendőri fellépést Röszkénél.

Szijjártó Péter az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy írásbeli jegyzéket is eljuttattak Szerbiának az ügyben. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerda este közleményben jelentette be, hogy rendőri erősítést küld Belgrád a magyar határhoz, hogy távolabb tereljék a migránsokat a határkerítéstől. Tudatta: a szerb rendőröket azért vezényelték a határra, hogy megakadályozzák a migránsok támadásait a magyar rendőrök ellen, és „humánus, tiszteletteljes módon” elválasszák őket a kerítéstől és a magyar rendőrségtől.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Röszkénél történtekkel összefüggésben a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: „az elmúlt napokban sokat kértük az országon átutazni kívánókat, hogy tartsák be az alapvető szabályokat”. Szerinte úgy tűnik, szerdán délután valami átszakadt, s látszik, nem békés tömegről van szó, hanem kimondottan olyanokról, akik az erőszaktól sem riadnak vissza, ha át akarnak jönni.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hangsúlyozta, a rendőrség minden törvényes eszközzel szavatolni fogja Magyarország biztonságát. Közölte, az összecsapásokban fél hatig húsz rendőr sérült meg. Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre, a mentők őket is ellátták.

A támadás előtt a migránsok ultimátumot intéztek a rendőrséghez, azt követelték, engedjék be őket magyar területre, egyébként erőszakot fognak alkalmazni. A főtanácsadó kijelentette, a magyar rendőrség semmilyen ultimátumnak nem enged.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető Velencén, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt újságíróknak arról beszélt, hogy a Fidesz–KDNP-frakció azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a migrációs válság európai kezelésekor három pontban tegye világossá a magyarok véleményét, többek között azt, hogy Európának is szigorítania kell a migrációval kapcsolatos álláspontját. Azt is kérik Orbán Viktortól, tegye egyértelművé, hogy a magyar emberek szerint elsőként a külső határokat kell megvédeni, valamint azt, hogy Magyarország nem akar új, európai pénzből finanszírozott gigantikus menekülttábort, úgynevezett hot spotot. Ezekre az Európai Unió határain kívül van szükség – tette hozzá.

A Fidesz–KDNP emellett azt kéri a kormánytól, hogy az ország védelme érdekében, ha kell, folytassa továbbá a műszaki határzár építését.

Az MTI tudósítója a román határnál azt tapasztalta: szerdán megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található Kübekházánál, facölöpökkel kijelölték a leendő határkerítés helyét onnan, ahol befejeződik a magyar–szerb határra kiépített műszaki zár.
Változtatna a bevándorlással kapcsolatos törvénycsomagon az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága, szerdán elfogadott módosító javaslatuk szerint külföldön is végezhetne a rendőrség a jövőben a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos felderítést. A rendőrségről szóló törvényt a bizottsági előterjesztés oly módon is megváltoztatná, hogy biztonsági intézkedés az államhatár védelmében is végrehajtható legyen. Egy változtatás azt is lehetővé tenné, hogy a katonákra is vonatkozzanak a rendőrségi törvény egyes paragrafusai akkor, ha a tömeges bevándorlás okozta krízis kezelésében vesznek részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.