Quaestor-ügy: kivételeznek a külüggyel?

Pénteken lesz annak a pernek az első tárgyalása, amelyet a felszámoló egy 80 év körüli hölgy ellen indított.

Horváth Csaba László
2015. 09. 22. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert indít a Quaestor felszámolója a társaság azon ügyfeleivel szemben, akik közvetlenül a brókercég bedőlése előtt vették ki a pénzüket – mondta tegnap a Hír Televízióban a Quaestor-károsultak szóvivője. Kálmán-Pikó István közölte, a cég felszámolója azért fordult bírósághoz, mert szerinte az ügyfelek egy része tudhatott a pénzintézet csődjéről. A férfi lapunk kérdésére közölte, pénteken lesz annak a pernek az első tárgyalása, amelyet a felszámoló egy 80 év körüli hölgy ellen indított. Mint mondta, a Quaestor egy hétfői napon dőlt be, az idős hölgy pedig az azt megelőző pénteken indította el tranzakcióját az interneten, ami alapján ki is fizették neki a pénzét, hétfőn.

Ugyanakkor lapunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól megtudta, hogy a Quaestor felszámolója sem a tárca, sem a felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ellen nem indított pert. Ez pedig azért érdekes, mert utóbbi részére 3,8 milliárd forintot fizetett ki a Quaestor a bedőlés napján.

A minisztérium közlése szerint miniszterelnöki döntés született arról, hogy a külügy és a háttérintézménye megszünteti a számláját a Quaestornál, ezt pedig a tárca jelezte a pénzintézetnek. Mint írták, a Quaestor azonban nem várta meg a kereskedőház hivatalos értesítését, hanem az állampapírokat eladta, és a készpénzt átutalta az intézmény számlájára. Vagyis a külügy háttérintézménye is az utolsó pillanatban kapta meg a pénzét, aznap, amikor a beperelt idős hölgy is, csakhogy a minisztérium ellen meglepő módon nincs per.

Az ügyben megkerestük kérdéseinkkel a Quaestor felszámolóját, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t. Arról érdeklődtünk, hogy a Külügyminisztériumot miért nem perlik be ugyanazt a logikát követve, mint a társaság ügyfelei esetében, hiszen nem kizárt, hogy a tárca is tudott a cég csődjéről, azonban lapzártánkig nem érkezett válasz a felszámolótól.

Ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

Az ügyben a nyomozás március 11-én indult el, de a Quaestor-vezért és két társát csak március végén vették őrizetbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.