Tényleg Bodán épülhet a gigantikus atomkuka

Egyelőre egy 700 méter hosszú kutatóárok létesülhet, a polgármester hisztériakeltést lát a projekt körül.

MTI
2015. 09. 26. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. ügyvezető igazgatója szombaton Bodán sajtótájékoztatón elmondta: egy 3-3,5 méter széles, 2-6 méter mély, 700 méter hosszúságú kutatóárok kialakítása kezdődik el, amely a terület földtani tulajdonságainak pontosabb megismerését szolgálja.

Emlékeztetett arra, hogy a ’90-es években kezdődött, majd néhány év szünet után tavaly újraindult program keretében már két kutatófúrást végeztek. A fúrómagok vizsgálata eddig azt igazolja, hogy a Nyugat-Mecsekben lévő kőzet jó vízzáró tulajdonságokkal bír.

Az itt elvégzett vizsgálatok eredményeire alapozva szeretnénk 2017 végéig szűkíteni a kutatási területet. A tervek szerint 2030-ra elkészül egy felszín alatti kutatólaboratórium, 2055-ben elkezdik, 2065-re befejezik egy mélygeológiai tároló megépítését, amennyiben „a kőzet megfelelő, és van társadalmi támogatás” – hangsúlyozta az ügyvezető.

Az idei munkálatok költsége, amely magába foglalja a kutatóárok kialakítását is, 400 millió forint. Jövőre az ügyvezető tájékoztatása szerint hasonló nagyságrendű kiadásokat terveznek. A program célja, hogy igazolja: a Nyugat-Mecsekben található bodai aleurolit formáció valóban alkalmas arra, hogy a század második felében itt alakítsák ki a föld mélyében a nagy aktivitású hulladékok végleges tárolóját.

A környék kilenc települése által létrehozott, hatezer embert képviselő Nyugat-mecseki Társadalmi Információs és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) tizenkettedik alkalommal rendezett Bodán Tájoló Napot, amely a sajtótájékoztató után szakmai előadásokkal folytatódott.

A program célja Kovács Győző elnök, Boda polgármestere tájékoztatása szerint az, hogy a környékben élők közvetlenül jussanak információhoz a kutatásról. Kovács Győző jelezte, hogy a nagy aktivitású hulladékok számára tervezett tároló építése körüli „hisztériakeltés” ellenére a kutatások elfogadottsága változatlanul magas.

Kétévente végeztetnek közvélemény-kutatást annak érdekében, hogy megismerjék a lakosság véleményét, az RHK Kft.-vel közösen folytatott tájékoztató munka eredményét. A kutatási program ismertsége és elfogadottsága tartósan 70 százalék felett van – jelentette ki a társulás elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.