Tüntettek a Corvinus feldarabolása ellen

Vonulásos tüntetésen tiltakoztak hallgatók és oktatók az egyetem budai campusának elcsatolása miatt.

MTI
2015. 09. 08. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiltakozók – akiknek létszáma a szervezők becslése szerint meghaladta az ezret – a budai campus Villányi úti épületegyüttesénél gyülekeztek, ahol Fodor Marietta, a Corvinus egyetem élelmiszertudományi karának tanára azt mondta: nem látnak szakmai érveket és indokokat a tervezett változtatások mögött. A campus bejáratánál aláírásgyűjtő pultokat is állítottak, ahol a diákok a „rendszerbontó népszavazást” támogathatták.

Ezt követően a hallgatók a pesti campus Fővám téri épületéhez vonultak át. A tiltakozók „Nem adjuk a Budai Campust!” feliratú molinót és táblákat tartottak a magasba. Többek kezében zöld lufi volt, és a „Nem hagyjuk, nem hagyjuk! Nem hátrálunk meg! Semmit rólunk, nélkülünk!” jelszavakat skandálták, autonómiát követeltek és csatlakozásra biztatták az embereket.

Gulyás Balázs, akit a BCE hallgatójaként mutattak be, egyben az internetadó elleni tüntetés budapesti szervezője, valamint a rendszerbontó népszavazás egyik kezdeményezője volt, arról beszélt, hogy a kormány jobb felsőoktatást ígért, de elvonták a források egyharmadát.

Hozzátette: azt ígérték, hogy a budai campus sértetlen marad, erre a felsőoktatásért felelős államtitkár garanciát is vállalt, de az elmúlt harminc hónapban már a harmadik államtitkárnál tartanak. Kitért arra is, hogy a BCE szenátusa nyáron egyhangúlag ellenezte a tervezett átalakításokat, és azt mondta: az elképzelés az egyetemi autonómia sárba tiprása.

A tüntetés utolsó állomása az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete volt, ahová már sötétben érkeztek meg a demonstrálók, akik megtöltötték az utca Szemere utca és Honvéd utca közötti részének kétharmadát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.