Turi-Kovács: Törvénytelen a földeladás

Az állami földek privatizációjára nincs felhatalmazása a kormánynak a földforgalmi törvény alapján – írta Turi-Kovács Béla.

2015. 09. 01. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapunk birtokába került dokumentumban az egyesület országos elnöke – aki fideszes parlamenti képviselő is – kifejtette: a kormány parlamenti döntés nélkül jelentette be, hogy megkezdi az állami földek értékesítését. A polgári kisgazdák álláspontja azonban egyértelmű: az alaptörvény a földet, vizet, természeti kincseinket nemzeti örökségünknek minősíti, alkotmányos védelemben részesíti.

A földforgalmi törvény pedig csak arra jogosítja fel a kormányt – írta Turi-Kovács –, hogy a 650 ezer hektárnyi állami földet haszonbérbe adja, megműveltesse, azokon mintagazdaságokat hozzon létre, az önkormányzatoknak szociális célokra átadja, elcserélje, vagy kisebb területeket kiegészítésként eladjon.

Bár a földprivatizáció „jogalapja kétséges”, a kormány „figyelmeztetéseink ellenére” kitart eredeti szándéka mellett – mutatott rá Turi-Kovács. Megemlítette: kifogásolták, hogy az „akció az ötletelés szintjén van”, senki sem folytatott le eljárást az eladandó földek kijelölésére, „különösen pedig nem egyeztettek (a legközelebbi körön kívül) senkivel arról, hogy milyen feltételei vannak a föld vételének”.

A tervezett földeladás „előkészítettségét” mutatja a kisgazda vezető szerint az, hogy eredetileg 400 ezer, majd 380 ezer, illetve 300 ezer hektár föld eladásáról beszélnek. – Az a különös helyzet van tehát, hogy az eladó úgy hirdet vételi lehetőséget, hogy nem tudja, mi a portéka – fogalmazott a politikus. Hangsúlyozta: „csatát vesztettünk, de a jó békéért még harcban állunk”. Turi-Kovács arra kérte a kisgazdákat, figyeljék, hogy a saját területükön milyen kezdeményezések vannak állami földek eladására, és ha „bármilyen hatósági vagy a Fideszhez közelálló körökből ismertté válik, hogy hol, milyen területeket jelölnek ki eladásra, azt azonnal jelezzék a központi irodánknak”.

Hozzátette: „folyamatosan bombázzák” a földművelésügyi tárcát információkért. – A minimális cél most az, hogy lehetőleg megakadályozzuk a további föld- és vagyonkoncentrációt, és a termőföld a kis- és középbirtok erősítését szolgálja – zárta levelét a politikus. Turi-Kovács Béla néhány hónapja arról beszélt: 2010 óta formálissá vált a polgári kisgazdák és a Fidesz kapcsolata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.