A BZSH kiegyezne Schwezoff Dáviddal

A tét akár harmincmillió forint is lehet.

Győr Ágnes
2015. 10. 10. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróságon kívül próbál megegyezni korábbi ügyvezető igazgatójával a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) – értesült lapunk. Megkeresésünkre Schwezoff Dávid felperes lapunknak arról számolt be: noha értékeli korábbi munkáltatójának a köztük fennálló vita békés rendezésére irányuló szándékát, „annak összegszerűségében és részleteiben további egyeztetésre van szükség”. Értesüléseink szerint a jelenleg is folyamatban levő munkaügyi perben elmaradt végkielégítés, illetve munkaviszony jogszerűtlen megszüntetése jogcímen Schwezoff Dávid több tízmillió forintot követel a BZSH-tól, pernyertessége esetén pedig egyes becslések szerint majdnem 30 millió forintos kötelezettséggel számolhat a hitközség. Az ügyben egyébként legutóbb csütörtökön zajlott tárgyalás, döntés pedig még az év vége előtt várható.

Mint ismeretes, Schwezoff Dávidot tavaly júliusban választották a BZSH ügyvezető igazgatójává, miután elődje, az azóta Lázár János kancelláriaminiszter tanácsadójává kinevezett Zoltai Gusztáv lemondott. A választás után néhány nappal egy blog nyilvánosságra hozta, hogy az új BZSH-ügyvezető évekkel korábban többek közt transzvesztita előadóművészként és katolikus kántorként is tevékenykedett – ám az október végi közgyűlésen megerősítették pozíciójában. Majd 2014 novembere folyamán Schwezoff Dávid bejelentette, eltökélt szándéka levonni a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) 2014 tavaszán elkészült átvilágításának tanulságait, és megtenni a szükséges intézkedéseket.

A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy kiderült, feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszerének ügyében, miután tudomására jutott, hogy a jegyek árából az elmúlt időben akár több száz millió forint is eltűnhetett. (Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott eljárást, azt azonban idén áprilisban lezárta a hatóság – a szerk.) Schwezoff Dávid ezenkívül újabb ellenőrzéseket rendelt el a BZSH szervezetének egyes intézményeiben, például a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában. Schwezoff Dávidot idén januárban a BZSH rendkívüli közgyűlésén hívták vissza tisztségéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.