A háború sújtotta övezet megszabadulhat Budapesttől

Valószínűleg leválik az ezeréves közigazgatási egység a fővárostól. Ha feldarabolják, abból káosz lehet.

Tompos Ádám
2015. 10. 25. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest megye peremén elhelyezkedő Nagykőrös évek óta szeretne átigazolni a szomszédos Bács-Kiskunba. A váltást igen prózai okokból szorgalmazza az alföldi mezőváros: Budapest gyakorlatilag ellehetetleníti a kisebb települések forráshoz jutását. Legyen szó munkahelyekről vagy más beruházásokról, iskola- vagy óvodafelújításról, szinte esélytelen, hogy Pest megyei település nyerjen, mivel a főváros fejlettségi szintje – noha közigazgatásilag nem része a megyének – felhúzza az átlagot. Példa: a jelenlegi leosztásban Pest megye mindössze 10 kilométernyi bicikliútra pályázhat, miközben nyilvánvaló, hogy ennél jóval többre lenne szükség.

2013-ban még népszavazást is tartottak az ügyben. Az igenek fölényesen győztek, csak túl kevesen járultak az urnákhoz, így a referendum érvénytelen lett. Ennek ellenére Navracsics Tibor még előterjesztette az ügyet, tárgysorozatban is volt, ám a parlament szakbizottsága levette napirendjéről Nagykőrös megyeváltási kérelmét, és ejtette. A város később a Miniszterelnökségnél kilincselt, ugyancsak hiába, érdemi választ nem is kapott kérdéseire. Nem véletlen, hogy a négykérdéses nagykőrösi referendum is így nézett ki:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös városa Bács-Kiskun megyéhez csatlakozzon?

Egyetért-e Ön azzal, hogy több új munkahely létesüljön Nagykőrösön?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkahelyteremtés érdekében Nagykőrös városa segítse a helyi konzervgyár termelésének újraindítását?

Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös város önkormányzata saját segélykeretét munkahelyteremtésre fordítsa?

Ez volt az úgynevezett harc múltja, de ha a jövőjét nézzük, könnyen lehet, hogy okafogyottá válik. Október 1-jén ugyanis a Budapest Economic Forum nyitóelőadásán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: 2021-re az EU-s többletforrások érdekében vagy úgy szüntetik meg az általa háború sújtotta övezetnek nevezett Pest megyét, hogy az összes területet a szomszédos megyék kapják meg, vagy úgy, hogy egy kisebb darab azért megmarad belőle. A legutóbbi Kormányinfón is szóba került a téma, Lázár jelezte, jövő év elején emiatt munkacsoport is alakul, hogy a megye ne szenvedjen forráshiányban. Földi László, a választókerület parlamenti képviselője is örömmel hallotta a miniszter felvetését.

A Pest megyei közgyűlés elnöke, Szabó István is szorgalmazza a leválást. A megye honlapján úgy fogalmaz: 700 milliárd érv van az önálló régió mellett. Meg persze más is: Berlin, Madrid, Prága és Párizs példája, ugyanis ezeket a fővárosokat is tőlük a forráselosztás szempontjából elkülönülő területek veszik körbe. Az MNO-nak nyilatkozva elmondta: bízik benne, hogy az ország régiós beosztásának megváltoztatására irányuló határozat meghozatalának határideje – ez minden hétéves uniós fejlesztési ciklus harmadik évében van –, azaz jövő év februárja előtt megszületik az ezeréves megye számára kedvező döntés. Gyakorlati példával érzékeltetve: ha jutnak fejlesztési pénzek a megyébe, akkor nem költöznek el a vállalkozások más régiókba, így helyben marad az iparűzési adó. Vagy lehet fejleszteni az utakat, amelyek a közgyűlés elnöke szerint rosszabb állapotban vannak, mint bárhol az országban.

Szabó a megye feldarabolását nem tudja elképzelni, úgy látja, hogy abból csak káosz lenne, „elég csak a választókerületek újrarajzolására gondolni”. Nehezítené ezt az is, hogy a többi megyével ellentétben és a vállalkozások elvándorló telephelyeivel szemben Pest megye lakossága folyamatosan növekszik. Egyrészt sokan jönnek az ország munkanélküliség sújtotta régióiból. Ezeknek a beköltözőknek még az is megéri, hogy a megye távolabbi pontjain keressenek maguknak lakást, vállalva a napi többórás ingázást Budapestre. Másrészt a fővároshoz közeli, agglomerációs települések híznak fel a csendre vágyó tehetősebb pesti kiköltözők révén. Ez szinte szó szerint értendő, mivel Szigetszentmiklós és Halásztelek már annyira beépült, hogy lassan összeér Budapesttel. Szabó példája világít rá a helyzetre: mire átadnak Szigetszentmiklóson egy iskolát, már építhetik is a következőt. Emiatt is jól jönne a lehívható forrás, lehetőleg még azelőtt, hogy a főváros huszonnegyedik és huszonötödik kerülete lenne ezekből a településekből. Az 1,2 milliós megyének szüksége is van ezekre a kisvárosokra, ugyanis egy önállóvá váló régióban minimum nyolcszázezer lakosnak kell élnie, az agglomerációban pedig pont ennyien élnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.