Elsöpri az MSZP-sek haragja Tóbiást?

Bírálói szerint a pártelnökség elszakadt a realitástól.

MNO
2015. 10. 12. 9:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően tét nélküli, csak a párt alapszabályát átíró kongresszusra készül az MSZP november 28-án. Az Origo forrásai szerint ezen azonban felszínre törhetnek a régóta halmozódó belső feszültségek, a folyamat pedig akár hónapokon belül palotaforradalomhoz is vezethet.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka az elégedetlenségnek, a portál többféle választ is kapott. Abban azonban a megkérdezettek egyetértettek, hogy semmi sem történik a pártban, és amit mégis tesznek, az kevés.

Mint írják, a tavaly decemberi pártértekezleten Tóbiás József meghirdetett egy számos hasznos és előremutató elemet tartalmazó programvázlatot. A tervekben nemcsak az olyan szólamok kaptak helyet, mint a „háború helyett béke” vagy a „Fidesz rendszerével szemben hihető alternatívává fejlődő MSZP”, hanem konkrét menetrend is.

Az Origónak egy elnökségi úgy fogalmazott: az építkezés, a választókerületi rendszer szervezése folyik, és bár vannak konfliktusosabb megyék, a helyi hálózatépítés is halad. „Az elnök és az elnökség járja a vidéket, a helyi ügyek felkarolására szószólói program indult, vannak tehetséges, új arcaink is, csak a csapatjátékot kellene erősíteni”.

„Hogy kik a megszólalóink, és mit mondanak, abban valóban nem állunk jól” – mondta a portálnak egy másik elnökségi tag, aki úgy véli: szükség és szándék is van a kommunikáció egységesítésére.

A portál szerint az elnökség és Tóbiás József előtt sem titok, hogy a folyamatokkal elégedetlen és a be nem váltott ígéretekből kiábrándult belső ellenzék egy része rendkívüli tisztújításban, az elnök leváltásában gondolkodik.

Az egyik megyei elnök a portál kérdésére azt mondta: „Tudunk sokkal jobbak lenni, és ha nincs a menekültügy, amit rosszul kezeltünk, már most sokkal jobbak is lennénk”. A váltópártiság a cél, ám ahhoz tenni is kell, például azoknak a tehetséges politikusoknak a feladatokhoz engedésével, akik sokat tehetnének, de nincsenek az első vonalban – tette hozzá.

Semmiféle munka nem folyik az MSZP-ben, emiatt a tagság borzasztóan elkeseredett – fogalmazott az Origónak nyilatkozó egyik vezető szocialista politikus, aki arra is kitért: úgy véli, az elnökség elszakadt a realitásoktól, az alapszabály módosításával bíbelődnek, miközben a párt sodródik,  sokan elfordulnak, mások pedig – bár nem sokan – egyszerűen átmennek Gyurcsány Ferenc pártjába.

A változás Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Tolna megyei elnök szerint is elkerülhetetlen, és ebben a párt tagjainak és szimpatizánsainak döntő többsége egyetért vele. Azokkal viszont komoly vitája van, akik a saját szerepük erősítését a vezetés földbe döngölésével, név nélküli nyilatkozatokkal, belső megbeszélések kiszivárogtatásával kívánják elérni.

A portál információi szerint egyelőre sem Mesterházy Attila, sem Botka László nem akar pártelnök lenni, ahogy miniszterelnök-jelölt sem.

Hiller István, az MSZP volt elnöke, az Országgyűlés alelnöke az Origónak azt mondta: sok potenciális baloldali értékrendű szavazó van, aki a jelenlegi pártpalettáról nem tud választani, ez pedig az MSZP „teljesítménydeficitjét” is bizonyítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.