Ezerkétszáz diplomamentő

A próbálkozók 90 százaléka már sikeresen nyelvvizsgát tett.

Csókás Adrienn
2015. 10. 10. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízből kilencen sikeresen vizsgáznak a diplomamentő program résztvevői közül – tudta meg lapunk. Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit (OFA) Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az eddigi tapasztalataik nagyon pozitívak, mivel a nyelvvizsgával próbálkozó 1300 személy 90 százaléka sikeresen megszerezte a bizonyítványt, vagyis csaknem 1200-an már biztosan megmentették a diplomájukat. Hozzátette: az adatok napról napra változnak, mivel a nyelvvizsga-bizonyítványok folyamatosan érkeznek be az OFA-hoz, ám feldolgozásuk időbe telik.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: továbbra is várják a nyelvismereti hiányosságokkal küzdő fiatalok jelentkezését, a program befejező ütemében ugyanis október 31-ig hirdetik meg az utolsó kurzusokat. A támogatott angol, német és francia nyelvi képzésekre november 15-ig jelentkezhetnek az érdeklődők. Az induló tanfolyamok folyamatosan frissülő listáján jelenleg 38 fővárosi és vidéki kurzusra lehet jelentkezni, ám nem érdemes az utolsó pillanatig várni a regisztrálással, mert hamar betelhetnek a helyek. Annál is inkább, mert a kurzusokat kifejezetten kis létszámmal, 6–14 fővel hirdetik meg.

– A most induló képzéseknek legkésőbb jövő július végéig kell véget érniük, a résztvevőknek pedig legkésőbb 2016. december 31-ig meg kell szerezniük a legalább B2 szintű (középfokú) általános komplex nyelvvizsgát – magyarázta Pákozdi Szabolcs. Fontos tudni: ez a kitolt határidő nem vonatkozik általában mindenkire. Azoknak, akik idén februárig kezdték meg a tanfolyamot, továbbra is 2015. december 31-ig kell letenniük a nyelvvizsgát. A szakember kiemelte: bíznak benne, hogy a program végéig sikerül tartani a jelenlegi sikerességi arányt.

Korábban megírtuk, eddig összesen 810 diplomamentő tanfolyam kezdődött, ezek közül több mint 400 a félév végéig befejeződött, a kurzusokra beiratkozó csaknem kilencezer résztvevő közül így négy és fél ezren már végeztek a tanfolyammal. A jelentkezők több mint háromnegyede amúgy angolul tanul, körülbelül 20 százalék választja a német kurzusokat, legkevésbé pedig a francia tanfolyamok kelendők.

A program iránti érdeklődés amúgy ennél jóval nagyobb volt, hiszen összesen 35 ezren regisztráltak, csakhogy az előzetes szintfelmérőkön kiderült, sokaknak nincs olyan szintű alaptudásuk, amellyel elkezdhetnék a tanfolyamot. Az OFA éppen a jelentkezők gyenge felkészültsége miatt döntött úgy, hogy míg eleinte jobbára 120 és 180 órás kurzusokat indított, most már inkább a hosszabb, 240, 360 órás tanfolyamok vannak túlsúlyban.

A nyelvtudásbeli hiányosságok minden évben komoly gondot jelentenek a felsőoktatásban: lapunk adatai szerint az idei tanévzáráskor a Szolnoki Főiskolán 60 százalék emiatt nem kapott diplomát, Kecskeméten is csak a végzősök fele vehette át az oklevelét, Nyíregyházán pedig a diplomák harmadát tartották benn.

Ismeretes, a diplomamentő programra összesen hárommilliárd forintot biztosított a kormány, ebből a pénzből a tanfolyamok részvételi díját finanszírozzák, de magának a nyelvvizsgának az árát – az álláskeresők kivételével – mindenkinek magának kell állnia. Egy középfokú komplex vizsga egyébként a vizsgaközponttól függően 25-30 ezer forintba kerül alkalmanként, csak az írásbeli vagy szóbeli vizsgarészért pedig 10-15 ezer forintot kell fizetni. Próbálkozni többször is lehet, ám fontos tudni, hogy aki a megszabott határidőig nem jár sikerrel, annak vissza kell fizetnie a támogatás 50 százalékát, körülbelül 150 ezer forintot. Aki pedig önhibájából  a tanfolyamot is elhanyagolja, attól utólag a teljes képzési költséget behajtják. Legfeljebb az órák 10 százalékáról lehet hiányozni. A diákok mellett a képzőkkel szemben is magasak az elvárások: tőlük 70 százalékos sikeres nyelvvizsga-letételi arányt vár el a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.