Gyurcsány: Én voltam, aki híressé tette az ügyet

A volt kormányfő Az Orbán-rezsim börtönében című könyv bemutatóján a Sukoró-üggyel összefüggésben mondta ezt.

MNO
2015. 10. 26. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta: a vizsgált ügyek alig négy százaléka jutott el a feljelentésig, vádemelésig hét, elsőfokú ítéletig két eset ért el, de a „nullához közelítő váderedményesség” dacára mindez hozzájárult a 2010-es országgyűlési választás eredményéhez.

Gyurcsány Ferenc szerint az volt az elgondolás, hogy „ha engem nem tudnak elcsípni, akkor valaki más vigye el ennek a terhét”. A politikus „a diktatúrák vérlázító szokásának”, az Orbán-rendszer politikai önkényének nevezte, amikor a gyanúsítottnak enyhébb eljárást helyeznek kilátásba, ha másra vall.

„Ennél romlottabb rendszerek is megbuktak” – jelentette ki, hozzátéve, ha ez megtörténik, a „meghurcoltaknak” elégtételt, kárpótlást kell adni. Mint mondta, olyan igazságszolgáltatásra van szükség, amely az érintett kilététől függetlenül folytatja le az eljárást.

Debreczeni József, a DK elnökségi tagja, a kötet kiadója megemlítette: a koncepciós perek jellemzője, hogy előbb szemelik ki a bűnöst, és ezt követően születik meg maga az ügy. Azt mondta, hogy a 2010-ben hatalomra jutott csoportnak már négy évvel korábban szándékában állt Gyurcsány Ferenc börtönbe juttatása, szerinte pedig az ügyészség Györgyi Kálmán legfőbb ügyész „rejtélyes” és idő előtti lemondása óta a Fidesz befolyása vagy uralma alatt állt.

Császy Zsolt saját esete kapcsán az igazságszolgáltatás torzulásáról beszélt, amelyet szerinte nem hibák okoztak, hanem a „tudatos torzítás a politikai célok érdekében”, megjegyezve, hogy a rendszerváltás egyik célja az volt, hogy ne lehessenek többé ilyen perek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.