Hétfőn 8702 illegális bevándorlót tartóztattak fel

Hét emberrel szemben közokirat-hamisítás, további kettő ellen embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

MTI
2015. 10. 13. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményük szerint 7 emberrel szemben közokirat-hamisítás, további kettő ellen embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Hétfői közlésük szerint idén október 11-ig 357 719 fővel szemben intézkedtek illegális határátlépés miatt Magyarország schengeni külső határainál. Október 11-én Magyarország területén összesen 7879 fővel szemben kellett így tenni: 7860 esetében a magyar–horvát határszakasznál, 19 esetében pedig a magyar–szerb határszakasznál.

Az új Btk. alapján indított büntetőeljárások száma szeptember 15. és október 11. között a magyar–szerb határszakasznál 676 főt érintett.

Két újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt hétfőn – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t. Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a két szíriai állampolgár Mórahalom közelében a mások által már korábban megrongált kerítésen átbújva lépett magyar területre. A bűncselekmény elkövetését mindketten elismerték.

A migrációs válsághelyzet kihirdetése óta a Szegedi Járási Ügyészég 479 elkövetővel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást határzár tiltott átlépésének bűntette miatt – tudatta a csoportvezető ügyész.
A szóvivő közölte, a Szegedi Járásbíróság ügyészi indítványra elrendelte egy török embercsempész előzetes letartóztatását. A férfi abban állapodott meg megbízóival, hogy 400 euróért a mások által a zöldhatáron átkísért migránsokat Ausztriába viszi. A férfi Röszke és Mórahalom között csütörtök hajnalban akarta fölvenni a hat hatásértőt, de a rendőrök tetten érték.

Január elsejétől hétfő éjfélig 366 409 ember ellen intézkedtek a magyar rendőrök illegális határátlépés miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Gál Kristóf elmondta: a hétfői 8702 illegális határátlépésből 8633 a horvát oldalról, 68 a szerb oldalról történt.
Határzárral kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt a rendőrség szeptember 15-étől hétfő éjfélig 696 emberrel szemben rendelt el nyomozást, ebből 22 ellen határzárrongálás, 674 ellen pedig határzár tiltott átlépése miatt – tette hozzá.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal általános főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a dublini eljáráshoz tartozó megkeresések száma a nyolcszorosára emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, idén eddig több mint 32 ezer ilyen megkeresés érkezett. Hozzávetőlegesen az esetek 80 százalékában el kell ismernünk a felelősséget, vagyis azt, hogy a magyar hatóságok felelősek a menedékjogi kérelem lefolytatásáért – mondta.

Kiss Attila közlése szerint három tranzitzóna működik az országban: Röszkén, Tompán és Beremenden. Ezeknek összesen 1500 fős a kapacitása, jelenleg 630-an tartózkodnak a zónákban, amelyeknek tehát egyharmados a kihasználtságuk. A letenyei tranzitzóna kialakítása készen van, a kormány döntésén múlik, hogy megnyílik-e – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.