Kétmilliót fizethet Ungár Klára

Ungárnak azért kell fizetnie, mert „melegnek” nevezte Kocsis Mátét, a VIII. kerület fideszes polgármesterét.

Nagy Áron
2015. 10. 30. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ítélet indoklásában a bíró hangsúlyozta, hogy a kijelentést szövegösszefüggésében kellett vizsgálnia, majd kifejtette: Ungár állítása azért sértő, mert úgy mutatta be Kocsis Mátét, mint aki érintettsége ellenére nem áll ki a homoszexuális közösség jogaiért – tehát lényegében gyávának nevezte, márpedig az emberek nem ezt várják egy politikustól.

Ungár Klára ügyvédje a tárgyalás elején arról beszélt, hogy Kocsis Máté olyan párt tagja, amelyik többször beavatkozott az emberek magánéletébe, s az alperesi oldal álláspontja szerint ezért a józsefvárosi polgármesternek is tűrnie kell, ha magánélete a figyelem középpontjába kerül. Nehéz-Posony Márton ráadásul úgy állította be a pert, mintha az általában a homoszexuálisokról szólna. Arra tekintettel kérte például Kocsis keresetének elutasítását, hogy „az, ha valaki meleg, nem befolyásolhatja kedvezőtlenül az illető megítélését”. A törvényszék ezzel tulajdonképpen egyet is értett, hiszen számos nemzetközi egyezmény és a magyar alaptörvény is tiltja a diszkrimináció minden formáját, ugyanakkor, mint arra Fintha-Nagy Péter rámutatott: ez az ügy nem a homoszexualitásról, illetve a homofóbiáról szólt.

A tárgyalás végén Kocsis Máté úgy nyilatkozott: elégedett a bíróság döntésével. Ungár Klára viszont jelezte: fellebbezni fog, mert szerinte a határozat alapján Magyarország hivatalosan homofób állam, s kijelentéseit sem kívánja visszavonni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.