Martonyi: A korábbi cél ma már nem időszerű

„A polgár mindenekelőtt szabad, felelős, közösségi ember.”

MTI
2015. 10. 03. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martonyi János – aki korábban a szervezet elnöke volt – azt mondta, a kilencvenes évek közepén létrehozott egyesület alapításának konkrét célja „ma már nem időszerű”, hiszen ez az volt, hogy elősegítsék a polgári oldal – mára megvalósult – politikai egységének megteremtését. Másik célként a polgári értékek politikába, közéletbe, mindennapi életbe való bevitelét említette.

A polgár tudja, hogy „nincs igazán egyéni identitás, nem találhatja meg igazán önnön magát közösségi identitás nélkül” – jelentette ki.

Martonyi János hangsúlyozta, működésük húsz esztendejét végigkísérte, és a következő időre is meghatározó lesz az a gondolat, hogy „a polgár nem egy különleges társadalmi csoport, nem egy kivételezett, jobb helyzetben lévő réteg; pont ellenkezőleg: polgárok vagyunk mindannyian, ha így akarjuk”.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, egyben a szervezet elnöke az eseményen elmondta: elkészült az Idők jelei című tanulmánygyűjtemény, amelyben a polgári kormány elmúlt öt esztendejét tekintik át „önkritikusan, kritikusan és egy kritikus szolidaritással”.

Hozzátette: a több száz oldalas munkában a legjobb szakemberek értékeik mindazt, amit a polgári kormány elért és „elmondjuk, hogy mit várunk a következő évekre”, a polgári értékrend szempontjából közelítve meg a témát.

Felidézte: fél éve döntötték el, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével és a Professzorok Batthyány Körével közösen elvégzik ezt a munkát, amelynek 45 oldalas összefoglalója már nyomdában van.

Granasztói György korábbi elnök azt idézte fel: a szervezet története egyben az országban lezajlott változásokat is érdekesen, markánsan tükrözik, s megemlékezett az egyesület első elnökéről, Mádl Ferenc későbbi köztársasági elnökről.

Kiemelte: a szervezet „kitartó tagsága\" pedig akár egy szép számúra duzzadt baráti körnek is nevezhető, amelynek egyik leglátványosabb hagyománya ez a rendezvény.

A mintegy három órán keresztül tartó tanácskozás körülbelül 300 résztvevője a polgári gondolat múltját és jövőjét tekinti át a Budapest konferenciahajón, a Dunán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.