Milliárdokat kockáztatnak a Kodály köröndön

Közel a visszaköltözés, de a tavaly nyáron leégett Andrássy úti ház ismét a befektetők hálójába kerülhet.

2015. 10. 26. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyreállt a közműszolgáltatás a Kodály körönd egyik ékességének számító, de a 2014. július 15-i tűz nyomán lakhatatlanná vált házban – mondta lapunknak Székely Imola közös képviselő. Szerinte csak napok kérdése, hogy a hatóságok megadják az eredetileg 85 lakásos épületben azoknak az otthonoknak a használatbavételi engedélyét, ahol a fűtéshez, pontosabban az elégett gáz elvezetéséhez nem kell kémény.

Emlékezetes, a tűzben megsemmisült a ház tetőtere és a teljes harmadik szint, ahol a közös képviselő elmondása alapján már azelőtt is csak a falak álltak, „hála” az egykori privatizációnak. Ennek következménye, hogy a házban 23 százalékos tulajdonrésszel (a legtöbb harmadik emeleti albetéttel, összesen 21 lakással) az Andrássy út 83–85. Kft. rendelkezett, amely sokáig nem tett semmit, majd miután 2012-ben a kormánypárti vezetésű önkormányzat felmondta a szerződését, csődöt jelentett. Jogelődjével, az izraeli tulajdonosi hátterű Alfa 1. Kft.-vel 2000-ben a szintén fideszes vezetés kötött szerződést, hogy a harmadik emelet, a tetőtér és a pince kétharmadának tulajdonjogáért a cég felújítsa a műemléki házat.

Csakhogy azt a szerződést a későbbi MSZP–SZDSZ-es képviselő-testületi többség felülvizsgálta. Így vette át a 1884-ben eklektikus-romantikus stílusban felépült, Kauser József tervezte egykori Vasutasház (eredetileg a MÁV nyugdíjintézeti bérháza) egy részét egy másik offshore hátterű társaság és annak izraeli tulajdonosa, Arie Yom-Tov. Információnk szerint szintén a vállalkozóhoz köthető az a cég, amely megnyerhette a felszámoló által 530 millió forintos irányáron meghirdetett tulajdonrészt. A hivatalos adatok nyomán 750 millió forintért kelhet el az ingatlan. Úgy tudjuk, a vevő az a La Boutique Loft Kft. lenne, amelynek ciprusi és portugál tulajdonosait Arie Yom-Tov képviseli.

– Várjuk ki a végét, november elejéig szerződést kell kötni a nyertessel, majd annak három hónapon belül ki kell fizetnie a vételárat – mondta kérdésünkre Papp László, Terézváros alpolgármestere. Szerinte az is aggasztó, hogy a ház esetleges új befektetői is a jog kijátszásával jutnának tulajdonhoz.

Székely Imola arról tájékoztatott, hogy a három évvel ezelőtti szerződésbontással a ház tulajdonába visszakerült tetőtér-beépítésére kiírt pályázat eredményeképpen a Penthouse Projects Kft.-től és a EHB Erste Hochbau Kft.-től várnak ajánlatot. Utóbbi cégnek semmi köze az Erste Bankhoz, azonban volt egy ötletük: nyilvánítsák kétszintessé az ingatlant, s a jogilag megsemmisített szintek beépítése számukra finanszírozhatóvá válik. Ezzel a harmadik emelet vevője és az önkormányzat is elvesztené a tulajdonát, pedig az elmúlt időszakban több lakás még lakhatatlanul is jóval a piaci ár fölött cserélt gazdát. Pálvölgyi Szilas, az önkormányzat jogásza úgy véli, ha ilyen döntést hoznának a lakók, a társasházi közgyűlési határozatot azonmód megtámadják. Okrutay Miklós, a műemlékvédelemért felelős állami Forster-központ irodavezető-helyettese szintén elképzelhetetlennek tartja, hogy a világörökség részét így „kiszervezzék”. – A lakók támogatására a kerület közel 44 millió forintot költött, és ha már nem is százszázalékos mértékben, de tovább segítjük őket – tette hozzá Papp László alpolgármester.

Terézváros 261 millió forintból állta a veszélyelhárítási munkákat, pályázattal segítette a közművek helyreállítását. Idén februárra százmilliós világörökségi forrásból a Forster-központ védőtetőt építtetett, amelyet azonban 2018-ig el kell bontani. A kötelező helyreállítás legalább 2,5 milliárdba kerül. A társasház egy nemrégiben kezdődött perben követeli a kártérítést az MKB Biztosítótól, amely „építési tevékenység okozta tűzre” hivatkozva nem fizet. Az önkormányzat mindkét eljárásban beavatkozóként vesz részt a ház oldalán, miközben a közveszélyokozás miatt indított nyomozást a Fővárosi Főügyészség nemrég ismét meghosszabbította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.