Öt településen épülhet börtön

Lezárult a büntetés-végrehajtás telekpályázata.

MTI
2015. 10. 21. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca közleménye emlékeztet: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 2015. január 26-án pályázati felhívást tett közzé A börtön építése céljából önkormányzati tulajdonú beépítésre szánt terület térítésmentes felajánlása címmel, amelyre a megadott határidőig negyven település jelentkezett.

Az értékeléskor figyelembe vették a terület fekvését, méretét, beépíthetőségét, területi besorolását és közműellátottságát. Emellett speciális feltételek is szerepet játszottak a pályázatok elbírálásában, például a lakott területtől való távolság, a terület gyors megközelítését lehetővé tevő autópálya vagy főút közeli fekvése. Számított a személyi állomány és családtagjaik elhelyezésének biztosíthatósága, a felajánló közreműködése, hozzájárulása az objektum kialakításához, továbbá a térség közösségi közlekedésének fejlettsége. Figyelembe vették a döntésnél azt is, hogy van-e lehetőség a fogvatartottak több mint felének intézeten kívüli vagy a börtönbe betelepülő munkáltatására.

Mindezen szempontokat alapján választották ki azt az öt várost, ahol a források függvényében, ütemezetten, várhatóan 2017-től 2019-ig valósul meg a börtönépítés.

A lezárult pályázatról értesítették a részt vevő önkormányzatokat, a Belügyminisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az érintett önkormányzatok szorosan együttműködve, folyamatos egyeztetés mellett kezdik meg a beruházások előkészítését.

A tárca közleménye arra is kitér, hogy a 2010-ben megkezdett férőhely-bővítési program során eddig átadott 1600 új férőhely létesítésével már több mint tíz százalékkal csökkentette a börtönök zsúfoltságát a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.