A földárverések azonnali felfüggesztését követeli a Jobbik

A párt alelnöke szerint ez „nagyon súlyos hazaáruló lépés”.

MNO
2015. 11. 27. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Z. Kárpát Dániel szerint „teljesen egyértelmű, hogy visszaélések, elképesztő aránytalanságok sorozata kíséri azt az elkapkodott és kicsit a jó ismerősökre kiírt döntési rendszert, amit a Fidesz–KDNP keresztülvitt” – írta az MTI.

A minapi hír, hogy külföldi állampolgár legálisan földet vásárolhatott Magyarországon, a magyar történelemben példa nélküli – fogalmazott. Mint mondta, a kormányzat tekintheti ezt rendszerhibának, a Jobbik szerint azonban ez „nagyon súlyos hazaáruló lépés”, és amíg megvizsgálják, hogy „mit rontottak el ebben a rendszerben”, haladéktalanul fel kell függeszteni az árveréseket.

Százmilliókért találtak gazdára állami földek Debrecenben. Az egyik árverésen tíz, nagy értékű parcella került kalapács alá. Egy 390 millió forintról induló terület árát 413 millióra tornázta fel a nyertes úgy, hogy nem volt ellenfele az árverésen. Minden bizonnyal azért licitált rá saját magára, hogy megnehezítse a bérlő dolgát – közölte a Hír TV. A bérlőt elővásárlási jog illeti meg, azaz licit nélkül elviheti a földet, de csak akkor, ha leteszi az árverésen kialakult árat.

A földárverések keretében már több mint 20 ezer hektár állami földet értékesítettek – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára csütörtökön az M1-en.

Bitay Márton Örs kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarországon a termőföld ára nagyon magas, ezért is volt fontos, hogy a kormány a földértékesítési program mögé tegyen egy hitelprogramot, amelynek segítségével minden természetes személy maximum 300 millió forintig vehet fel csaknem 2 százalékos kamatozású hitelt – írja az MTI. Újabb hitelkereteket kell majd biztosítani a gazdák számára, ugyanis jelentős az érdeklődés az említett hitelkonstrukció iránt – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.