A migráns gyermekek integrációját sürgeti az EU

A befogadó országoknak segíteniük kellene a kiskorúak helyi oktatási rendszerbe való beilleszkedését.

MTI
2015. 11. 26. 22:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állásfoglalás javasolja, hogy a befogadó országok segítsék a kiskorúak helyi oktatási rendszerbe való integrálását, mert a tanulás csökkenti annak esélyét, hogy a fiatalok szélsőséges eszmék hívévé váljanak.

A képviselők a menekülteket elszállásoló országokat felszólították, biztosítsák, hogy a menekült gyermekek teljes mértékben hozzáférjenek az oktatáshoz, és amennyire lehetséges, segítsék elő a nemzeti oktatási rendszerekbe való beilleszkedésüket. A nemzetközi adományozókat pedig arra kérték, hogy részesítsék előnyben az olyan programokat, amelyek a menekült gyerekek bevonását, illetve a nagyobb fokú beilleszkedés érdekében a helyi nyelv oktatását célozzák.

A képviselők hangsúlyozták: a menekült közösségekben élő tizenéves fiatalok tanulási és beilleszkedési lehetőségei korlátozottak, az ő esetükben fordul elő leginkább az, hogy a fegyveres konfliktusokba katonát toborzók befolyása alá kerülnek.

A képviselők ezért a menekülttáborokban élő fiatalok oktatási lehetőségeinek javítására kérik az uniót és partnerországait. Az állásfoglalás szerint az oktatás kulcsszerepet játszik a válságot követő stabilitás fennmaradásában, és csökkenti annak esélyét, hogy a fiatalok, a fiatal munkanélküliek a társadalomból való kirekesztettség érzése miatt a szélsőséges ideológiák felé forduljanak.

Az ENSZ becslései szerint világszerte egymilliárd gyermek él válságövezetekben. A veszélyhelyzeteknek leginkább kitett, ezért az óvodába, iskolába járást nagy valószínűséggel megszakító 3 és 15 év közötti gyerekek – beleértve a menekülttáborokban élőket – számát 65 millióra becsülik, a válság sújtotta országokban mintegy 37 millió általános és középiskolás diák már egyáltalán nem jár iskolába. A válsághelyzetek kezelése terén még mindig az oktatás a legelhanyagoltabb terület, a humanitárius segélyek két százalékát fordítják e célra.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos hétfőn közölte, hogy az uniós tagállamok oktatási és ifjúsági kérdésekben illetékes miniszterei újabb oktatási programokat indítanak az EU-n belüli radikalizmus megelőzéséért és a szélsőséges eszmék visszaszorításáért. A biztos elmondta, hogy e programokba be kell kapcsolni az újonnan érkezett menedékkérőket is, hogy elősegítsék beilleszkedésüket. A miniszterek tízmillió eurós támogatást javasolnak e programokra – tette hozzá Navracsics Tibor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.